HGK Sektor za turizam pokreće regionalne radionice o fondovima EU-a

Radi boljeg informiranja i pripreme svojih članica o mogućnostima korištenja sredstava EU fondova za turizam Sektor za turizam Hrvatske gospodarske komore (HGK) ovog mjeseca pokreće regionalne radionice s tom temom, doznaje se od direktorice tog HGK-ovog Sektora Leile Krešić-Jurić koja je na toj poziciji od početka ove godine.

Riječ je, kako u razgovoru za Hinu ističe Krešić-Jurić, o interaktivnim i praktičnim radionicama putem kojih će se o temi fondova EU-a educirati zaposleni u djelatnosti turizma, ali i drugi zainteresirani gospodarstvenici.

S obzirom da, kako kaže, pretpristupni EU fondovi nisu toliko fokusirani na turističku djelatnost, s velikim se optimizmom iščekuje 1. srpanj iduće godine i otvaranje strukturnih fondova koji će omogućiti korištenje EU sredstava za turizam u puno većoj mjeri.

Napominje i da je HGK općenito vrlo rano prepoznao nužnost za obrazovanjem gospodarstva o pitanjima ulaska u EU te se koristi svaka prilika za dodatno informiranje i pokretanje novih inicijativa.

Pritom je izuzetno važno okupiti gospodarstvenike u pripremi za strukturne fondove, jer se iz iskustva drugih zemalja, primjerice Slovenije, vidi da dobra i pravovremena edukacija stvara bazu za projekte koji će definitivno doprinijeti kvaliteti i konkurentnosti turizma, ističe Krešić-Jurić.

Uz to napominje i kako Sektor za turizam HGK aktivnim davanjem mišljenja na različite teme te koordinacijom grupa i radionica sudjeluje i u procesu izradi strategije razvoja turizma za razdoblje 2014.-2020., a čije se dovršenje očekuje u rujnu ove godine. U sklopu tog procesa u županijskim komorama HGK organiziraju se skupovi na kojima se raspravlja o pojedinim temama iz te strategije.

Komentirajući nove mjere Vlade za turizam, poput najavljenog nižeg PDV-a za turizam od početka iduće godine, kao i povećanje praga za upis poduzetnika u registar obveznika PDV-a sa 85 na 230 tisuća kuna, Krešić-Jurić vjeruje kako će to pomoći da se u Hrvatskoj dostigne ravnopravna razina poreznog opterećenja kao i u konkurentskim državama na Mediteranu.

Vjeruje i da će 'turističke' članice HGK vrijeme do početka te primjene odnosno do kraja ove godine premostiti bez dodatnog povećanja cijena unatoč povećanju stope PDV-a sa 23 na 25 posto.

Osim navedenog posebno napominje i da je HGK u svim svojim aktivnostima usmjeren prema poticanju održivog i odgovornog turizma. (Hina)



Pisane vijesti