Sastanak predstavnika hrvatskih EDEN destinacija i Hrvatske turističke zajednice

U Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednice danas je održan sastanak s 5 predstavnika EDEN destinacija, te predstavnicima njihovih turističkih zajednica. Sastanku su nazočili Rudi Grula, voditelj TZ Međimurske županije, Marija Dejanović, direktorica TZ grada Nina, Zdravko Mihevc, direktor TZ Koprivničko-križevačke županije, Slavko Gračan, gradonačelnik grada Đurđevca, Mario Fuček, stručni suradnik u TZ područja Đurđevačka Podravina, Ivo Dunatov, direktor TZ Zadarske županije, Irena Glavičić Sertić, stručna savjetnica-voditeljica promidžbe NP Sjeverni Velebit, Kristina Korman, predstavnica Pustare Višnjice, Lidija Komes, EDEN ambasadorica, Senka Daniel iz Ministarstva turizma RH, te predstavnici Glavnog ureda HTZ-a. 

Na sastanku su analizirane i predstavljene promidžbene aktivnosti HTZ-a prijavljene Europskoj komisiji, prikazan je promidžbeni filma „5 EDEN destinacija Hrvatske“ te su definirane smjernice zajedničkog nastupa na turističkom sajmu CroTour u Zagrebu, u svibnju 2012. godine.

Program promidžbe hrvatskih EDEN destinacija u 2012. godini, u organizaciji Glavnog ureda HTZ-a sastoji se od sljedećih aktivnosti:

  1. Izrada i tisak plakata B1 za dekoriranje štandova na sajamskim i drugim nastupima Hrvatske turističke zajednice u zemlji i inozemstvu, ureda predstavništava HTZ-a u inozemstvu, prostora lokalnih turističkih zajednica, turoperatora, turističkih agencija i drugih zainteresiranih subjekata, te za nastupe na posebnim prezentacijama u Hrvatskoj i inozemstvu.
  2. Izrada i tisak preklopnog letka za svaku destinaciju, na engleskom, njemačkom slovenskom i hrvatskom jeziku koje će Hrvatska turistička zajednica distribuirati na turističkim sajmovima Munchen f.re.e, Beograd IFT, Budimpešta UTAZAS, Berlin ITB, Paris MAP, Gotheburg TUR, Varšava LATO, Zagreb CROTOUR, Poznan Tour Salon, London WTM i Leipzig TC.
  3. Izrada promidžbenog filma za projekcije na turističkim sajmovima, za internet stranicu HTZ-a, za posebne prezentacije, za novinare, turoperatore i turističke agencije.
  4. Nastup na posebnim prezentacijama u Sloveniji i Austriji, čija su tržišta identificirana kao prioritetna u programu promidžbe hrvatskih EDEN destinacija. Predstavljanje na ovim prezentacijama sadržavat će power point prezentacije s temeljnim i relevantnim informacijama o turističkoj ponudi, proizvodu i destinaciji, emitiranje promotivnih filmova o turističkoj ponudi, proizvodu i destinaciji, kulturno-umjetnički program (uglavnom glazbeni), eno-gastro degustaciju s naglaskom na autohtone proizvode pojedine destinacije, neposredno druženje sudionika radi detaljnijeg informiranja i uspostavljanja daljih poslovnih i dr. kontakata;
  5. Organizacija studijskog putovanja stranih novinara u EDEN destinacije koji djeluju u specijaliziranim časopisima za turizam i/ili za pojedine njegove ciljane segmente, a tijekom studijskog putovanja novinari će posjetiti svih pet hrvatskih EDEN destinacija i upoznati se s njihovom ponudom i sadržajima.
  6. Nastup na poslovnim radionicama Buy Croatia s hrvatskim poslovnim subjektima (turističkim agencijama, hotelima i dr.) i njihovim partnerima s odabranih emitivnih tržišta, s ciljem promidžbe pojedinih destinacija, kao i povećanja obujma međusobne suradnje i proširenja programa putovanja za Hrvatsku.
  7. Oglašavanje kroz oglasne kampanje u stranom i domaćem tisku

Projekt Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) pokrenut je 2006. godine kao pilot - projekt u zemljama članicama EU, a Hrvatska je dobila odobrenje sudjelovanja u izboru nacionalnog pobjednika bez prava na financijsku potporu. Temeljni ciljevi projekta EDEN su promoviranje novih, netradicionalnih i manje poznatih turističkih destinacija, poticanje, stimuliranje i nagrađivanje programa održivog turizma, usmjeravanje turističkih tijekova prema netradicionalnim turističkim destinacijama te smanjenje sezonalnosti. Europska komisija je u suglasnosti s državama članicama i zemljama kandidatima za 2011./2012. godine odabrala temu "Podizanje svijesti i promidžba dosadašnjih EDEN destinacija". Na temelju raspisanog natječaja, Hrvatska turistička zajednica se kandidirala i od Europske komisije dobila sredstva potpore za program promocije EDEN projekta i destinacija.

Hrvatskih 5 EDEN destinacija su: Sveti Martin na Muri, Đurđevac - grad picoka, NP Sjeverni Velebit, Grad Nin i Pustara Višnjica.



Pisane vijesti