EK: Sažetak rasprava o uvođenju turističke oznake kvalitete

Na stranicama Europske komisije  nedavno je objavljen sažetak rasprava koje su se vodile na otvorenoj konferenciji o Europskoj turističkoj oznaci kvalitete. Riječ je o skupu održan om 25. siječnja 2012. godine, kojem se odazvalo dvjestotinjak sudionika iz javnog i privatnog sektora.

Temeljem Komunikacije EK o turizmu COM (2010)352 final), predložen je razvoj Europske turističke oznake kvalitete (ETQ), te se s pripremama krenulo krajem 2010. godine, a tijekom 2011. oformljena je neformalna radna grupa, te provedeno anketiranje dionika javnog i privatnog turističkog sektora i sindikata.

Najveći dio rasprave bio je usmjeren na  odlučivanje o tome tko bi bio glavni koordinator (EU ili nacionalne razine), te koji bi bio obuhvat (smještajni kapaciteti, restorani, destinacije itd.), kao i što bi pridonijelo prepoznatljivosti odnosno većoj privlačnosti Europe kao kvalitetnog turističkog odredišta.

Tijekom sastanka pročitan je govor potpredsjednika EK Tajanija, u kojem najavljuje da se, želeći turizmu dati veći utjecaj, predlaže ustanovljavanje ETQ u formi uredbe. Naravno, raspravljalo se i o financijskim aspektima ustanovljavanja ETQ, koji će ovisiti o konačno odabranoj strukturi upravljanja tom oznakom.

Većina zemalja članica smatrala je upitnom potrebu da se ETQ regulira uredbom, te izrazila zabrinutost vezano uz financiranje, što je bio i stav većine predstavnika privatnog sektora koji su smatrali da  treba više poraditi na poboljšanju postojećih oznaka i pomoći ustanovljavanju oznaka kvalitete u onim zemljama članicama koje ih nemaju.

EK će uskoro naručiti stručnu analizu mogućnosti uspostavljanja ETQ, uzimajući u obzir sve odgovore iz ankete i diskusije tijekom konferencije, a zemlje članice i svi ostali dionici pozvani su da dostave svoja mišljenja, prijedloge, komentare.

Tekst čitavog dokumenta dostupan na stranicama Europske komisije.



Pisane vijesti