Očekuje se veći dolazak danskih turista na Jadran

Zanimanje Danaca za hrvatska ljetovališta sve je veće i, nakon što je prošle godine zabilježen osjetan porast broja danskih turista u odnosu na godinu ranije, očekuje se daljnji rast interesa za ljetovanje u Hrvatskoj, procjena je direktora predstavništva HTZ-e u Stockholmu Darija Matoševića.

Prema Matoševićevim riječima, lani je u Hrvatskoj boravilo oko 83 tisuće danskih turista, čak 40 posto više nego 2004. godine, a riječ je o visokoplatežnim gostima koje najviše privlači Istra. Matošević najavljuje otvaranje turističkog  ureda u Kopenhagenu na jesen.

Hrvatska turistička zajednica  i njezino predstavništvo u Stockholmu organizirali su u četvrtak u Radisson SAS Royal hotelu u Kopenhagenu drugu turističku prezentaciju Hrvatske u Danskoj. Dan Hrvatske u Kopenhagenu obilježili su poslovni razgovori predstavnika 12 hrvatskih hotelsko-turističkih tvrtki i agencija s 20-tak najzanimljivijih danskih turoperatora i i agencija.

U sklopu turističke promocije koja se u kraljevini Danskoj održava svake druge godine predstavljena je hrvatska turistička ponuda, a održana  je i Hrvatska večer koja je okupila 150 turističkih djelatnika, novinara i prijatelja Hrvatske.

Dance je oduševio novi promidženi film HTZ-e, nagrađen na Berlinskom festivalu turističkih filmova kao najoriginalniji u konkurenciji od oko 300 prikazanih filmova.

Najaktivniji u predstavljanju raznolike turističke ponude bili su hotelijeri i agencije iz Istre i Kvarnera, među kojima su hotelsko turističke tvrtke Valamar, Liburnija hoteli, Arenaturist i Plava Laguna. Jedini predstavnik Dalmacije bio je turoperator iz Splita tvrtka IBCI, a direktor te tvrtke Edo Pivčević istaknuo je kako su na danskom tržištu po prvi puta te da tamošnje agencije najviše zanima zdravstvena i wellnes ponuda hotelsko-lječilišnog kompleksa Biokovka u Makarskoj.

Hrvatsku večer upotpunio je nastup Radojke Šverko, a gostima  su uz obilje promidžbenih materijala ponuđena i hrvatska jela i vino. (Hina)



Pisane vijesti