Ministar turizma RH i veleposlanik Francuske o jačanju turističke suradnje

Pitanje niže stope PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu izuzetno je važno za podizanje konkurentnosti sektora te atraktivnosti kod potencijalnih ulagača. Budući da je Francuska zemlja koja je pokazala dobar primjer kako spuštanje PDV-a može pozitivno utjecati na povećanje prihoda, otvaranje novih radnih mjesta i povećanje konkurentnosti, Hrvatska je otvorena i zainteresirana za francuska iskustva - rekao je ministar turizma Veljko Ostojić koji se u Ministarstvu turizma, u pratnji svojih suradnika Želimira Kramarića i Bernarda Zenzerovića, danas sastao s veleposlanikom Francuske Jérôme Pasquierom te njegovim suradnicima. Ministar se osvrnuo i na važan projekt „Festival hrvatske kulture u Francuskoj“ koji će na jesen ove godine, u trajanju od tri mjeseca, biti održan u toj zemlji.

Pitanje niže stope PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu izuzetno je važno za podizanje konkurentnosti sektora te atraktivnosti kod potencijalnih ulagača.

Budući da je Francuska zemlja koja je pokazala dobar primjer kako spuštanje PDV-a može pozitivno utjecati na povećanje prihoda, otvaranje novih radnih mjesta i povećanje konkurentnosti, Hrvatska je otvorena i zainteresirana za francuska iskustva - rekao je ministar turizma Veljko Ostojić koji se u Ministarstvu turizma, u pratnji svojih suradnika Želimira Kramarića i Bernarda Zenzerovića, danas sastao s veleposlanikom Francuske Jérôme Pasquierom te njegovim suradnicima.

Ministar se osvrnuo i na važan projekt „Festival hrvatske kulture u Francuskoj“ koji će na jesen ove godine, u trajanju od tri mjeseca, biti održan u toj zemlji.

Riječ je, nastavio je ministar, o dobroj prilici za promociju hrvatskih kulturnih potencijala na tom važnom hrvatskom emitivnom tržištu. Upravo će kulturni turizam i kreiranje kvalitetnih paketa s naglaskom na kulturnu baštinu biti područje na koje će se, između ostalih, Hrvatska snažnije usmjeriti u narednim godinama, objasnio je ministar.

Od francuskog veleposlanika zatražio je i savjete, temeljene na francuskim iskustvima, vezane uz destinacijski menadžment, s obzirom da je jedan od hrvatskih prioritetnih ciljeva i unaprjeđenje sustava turističkih zajednica, s ciljem povećanja njihove učinkovitosti. Predložio je i suradnju dviju zemalja na područjima obrazovanja turističkih kadrova te zaštite okoliša.

Ministar je upoznao francusku delegaciju i s mogućnostima ulaganja u hrvatski turizam te naglasio kako je jedan od prioritetnih ciljeva potencijalnim ulagačima olakšati poslovanje, odnosno ulaganja u Hrvatskoj.

Istaknuo je kako su u pripremi tzv. greenfield i brownfield projekti, ali i oni vezani uz pretvaranje bivših vojnih objekata u kvalitetne turističke kapacitete.

Od postavljenih ciljeva istaknuo je i privatizaciju 15 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu te inicijativu za promjenu Zakona o turističkom zemljištu.

Svjesni smo da je turizam važan sektor za hrvatsko gospodarstvo te da bi niža stopa PDV-a u turizmu Hrvatskoj omogućila povećanje konkurentnosti u odnosu na druge zemlje, rekao je veleposlanik Pasquier te dodao kako je snižavanje PDV-a za restorane u Francuskoj bio velik „zalogaj“ za francusku Vladu, ali je činjenica da je, između ostalog, potaknuo nova zapošljavanja.

Govoreći o francuskim turistima, istaknuo je kako Hrvatsku ne percipiraju samo kao odredište sunca i mora, već i kao zemlju s brojnim potencijalima za kulturni turizam.

Osim toga, dodao je veleposlanik Pasquier, turisti koji ciljano posjećuju odredište zbog kulturnih atrakcija, veći su potrošači od „prosječnog“ turista.

Stoga je festival na kojem će naši kulturni potencijali biti predstavljeni ove godine u Francuskoj ocijenio odličnom prilikom ne samo za promociju francuskim turistima, već i svim ostalima koji će na spomenuti festival doći sa svih kontinenata.

Veleposlanik Pasquier podržao je također i prijedlog ministra Ostojića za jačanje suradnje ovih dviju zemalja na području obrazovanja, ali i na području gastronomije i vinarstva.



Pisane vijesti