Turističko vijeće HTZ-a: Sezona 2006. predstavlja veliki izazov!

Ova turistička sezona bit će vrlo zahtjeva s ciljem da se postignu rezultati koji bi trebali biti za korak uspješniji od onih zabilježenih lani. Pojave koje opterećuju svjetsko turističko tržište kao npr. ptičja gripa, svjetski terorizam i sl. ukazuju na mnoge opasnosti koje vrebaju, no za sada nisu ozbiljnije naštetile hrvatskom turizmu, ocijenili su državni tajnik za turizam Zdenko Mičić i direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić na današnjoj sjednici Turističkog vijeća HTZ-a.

Bulić je naglasio kako se već sada pojedine regije npr. Istra i Kvarner ne mogu požaliti na rezultate bukinga u organiziranim putovanjima, dok istovremeno Dubrovnik bilježi pad organiziranih putovanja s obzirom da mnoga emitivna tržišta smatraju da je najnoviji porast cijena neopravdan.

Zdenko Mičić je istaknuo kako turistička ponuda obuhvaća i druge djelatnosti kao što je npr. trgovina, a one se ne mogu razvijati i uspješno poslovati u vremenima kada su hoteli zatvoreni i kada gostiju nema. Rekao je kako je svjestan da nije lako popuniti 500.000 kreveta u privatnom smještaju tijekom predsezone i da još uvijek ima mnogo hotela koji se nalaze u fazi renoviranja kako bi se otvorili početkom svibnja 2006.

Govoreći o nadolazećoj sezoni, Mičić je posebno pohvalio financijska ulaganja u nautički turizam izdvojivši ovogodišnje ulaganje ACI-a u vrijednosti od 30 milijuna kuna. Osvrnuo se i na izradu Zakona o ugostiteljstvu koji bi trebao ući u Vladinu i Saborsku proceduru do Uskrsa.

Predsjednik Hrvatske udruge hotelijera i restoratera Franco Palma smatra kako bi bilo bitno unaprijediti postojeću promociju hrvatskog turizma. Naglasio je kako bi ta promocija trebala biti efikasna i objedinjena obuhvaćajući kvalitetne turističke proizvode svih hrvatskih regija.

O tzv. efikasnim kanalima direktne prodaje (workshopovi) progovorio je član Vijeća Hrvoje Urlić naglasivši kako je izuzetno važno nuditi gostu sve kvalitetniji turistički proizvod unutar sve duže turističke sezone. Pri tome bi trebalo odrediti koje bi cijene bile opravdane, kakva se popunjenost želi postići i koja je opravdanost prijevremenog sezonskog otvaranja hotela.

Pitanja tzv. javno-privatne suradnje u turizmu dotaknuo se Ivan Mišetić, glavni direktor Croatia Airlinesa. On smatra kako bi se trebalo više sredstava uložiti u promociju i razvijanje pred i posezone jer zatvoreni hoteli stvaraju veliku štetu zrakoplovstvu, željeznici, lukama i cestama. Po njemu bi se trebalo surađivati na svim razinama i onda kada  se radi o kreiranju politike cijena.

Naglašeni su zadovoljavajući rezultati koji su još jednom pokazali kako turizam predstavlja veliku izvoznu šansu koji našu zemlju jasno pozicionira kao turističku zemlju na međunarodnom tržištu. Posebni akcenti su stavljeni na uspješno organizirane sajmove i worskshopove.

Prihvaćeno izvješće o naplati boravišne pristojbe za 2005. godinu jasno naglašava trend povećane naplate u ukupnom iznosu od preko 264 milijuna kuna u 2005. Mičić je dodao kako se vezano uz naplatu paušala trenutačno razgovara s Poreznom upravom o mogućem uvođenju sankcija u slučaju neplaćanja, a to bi bila eventualna ovrha ili zatezne kamate.

U nastavku sjednice prihvaćena su izvješća o financijskom poslovanju i obavljenom nadzoru nad poslovanjem HTZ-a za 2005. godinu. Također, prihvaćeni su prijedlozi Savjeta za potpore projektima i manifestacijama za 2006. godinu u ukupnom iznosu od 1,2 milijuna kuna i za sufinanciranje kulturno-turističkih proizvoda u 2006. godini u iznosu od 1,3 milijuna kuna.



Pisane vijesti