DZS: Dobri turistički rezultati u devet mjeseci i u rujnu

U Hrvatskoj je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno 10,6 milijuna dolazaka turista u svim komercijalnim smještajnim objektima, koji su ostvarili 58 milijuna noćenja, što je 8,1 posto više dolazaka i 6,8 posto više noćenja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

I domaćih i stranih turista u devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj je bilo više nego lani, pri čemu su kao i obično strani činili većinu dolazaka i noćenja.

Dolaskom stranih 9,35 milijuna turista i njihovih 53 milijuna noćenja u hrvatskom su turizmu u devet mjeseci ove godine zabilježeni porasti od 8,9 u dolascima i 7,2 posto u noćenjima.

Domaćih turista bilo je 1,25 milijuna ili 2,4 posto više, dok su nešto veći porast, od 3 posto, ostvarili s gotovo pet milijuna noćenja.

Među stranim turistima najviše su noćenja, 22,6 posto od ukupnog broja, ostvarili turisti iz Njemačke, a s udjelom od 11,8 posto u noćenjima slijede ih Slovenci.

Talijani su ove godine na trećem mjestu s udjelom od 9,2 posto, a slijede Austrijanci s 8,8 posto, Česi 8,2 posto, Poljaci 5,9 posto te Slovaci sa 4,3 postotnim udjelom u ukupnim stranim noćenjima.

Porast dolazaka i noćenja turista u Hrvatskoj je zabilježen i u ovogodišnjem rujnu u odnosu na lanjski, i to od čak 17,6 posto s 1,3 milijuna dolazaka, i od 13,1 posto s više od 6,8 milijuna noćenja. (Hina)



Pisane vijesti