Udruženje ugostitelja uručilo počasnu povelju ministru turizma

Udruženje ugostitelja Zagreba najavilo je na današnjoj konferenciji za medije da će s ciljem zaštite digniteta struke pojačano pratiti, provjeravati i prijavljivati svako 'crno' poslovanje u ugostiteljstvu te nelojalnu konkurenciju trgovina i drugih smatrajući to nedopustivim i štetnim za struku, ali i hrvatsko ugostiteljstvo u cjelini.

Najavljujući te i druge aktivnosti na konferenciji za novinare uoči predstojećeg kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, koji će se održati u Dubrovniku 14. i 15. studenog, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Nenad Šepak naglasio je i da ugostitelji zbog veće štednje i manje potrošnje gostiju zadnjih godina sve teže posluju. Stoga bi bilo dobro, kako je kazao, da im se omoguće kreditne i druge olakšice uz koje bi lakše investirali, zapošljavali, održavali i povećavali kvalitetu usluge i objekata.

Ministru turizma Damiru Bajsu ovom je prigodom uručio Povelju počasnog člana Udruženja naglasivši da to daju onima koji su svojim radom pridonijeli interesima struke.

Zahvalivši na Povelji ministar Bajs je istaknuo da se hrvatska turistička ponuda velikim dijelom zasniva na kvalitetnom ugostiteljstvu koje je naš 'ponos i dika' i koje je i turistima na četvrtom mjestu među motivima dolaska u Hrvatsku.

Hrvatska kuhinja je hrvatska prednost i kako god bilo treba učiniti sve za nastavak projekta brendiranja Hrvatske autohtone kuhinje, slijedom kojeg je do sada pet restorana u Hrvatskoj dobilo posebnu oznaku, a trenutno ih 20 čeka na tu oznaku, naglasio je Bajs.

Dodao je i da je plan u dvije godine dobiti 100 takvih brendiranih restorana, a oni koji su već dobili oznaku ispunivši uvjete da u svojoj ponudi imaju bar 70 posto od popisanih 500 autohtonih jela već bolje posluju, posebno s agencijskim gostima.

Osim tog projekta i pojačane promocije gastronomije u općoj promociji hrvatskog turizma važnim za budućnost ugostiteljske struke i turizma ministar je izdvojio i povećano zanimanje i upise u srednje strukovne škole u zadnje dvije-tri, a posebno ove školske godine.

I on je kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te drugi sudionici konferencije posebno naglasili važnost suradnje javnog i privatnog turističkog sektora za bolje ugostiteljske i turističke rezultate.

Na konferenciji je bio i bivši nogometaš-reprezentativac Josip Šimić koji je kazao da se njegova obitelj uz proizvodnju vode odlučila baviti i ugostiteljstvom otvarajući nekoliko barova i caffe clubova u Zagrebu i Splitu vjerujući da u tome mogu uspjeti. (Hina)



Pisane vijesti