Predstavljena tri priručnika o kulturnom turizmu i obnovi baštinske arhitekture

Bogatstvo turističke ponude Hrvatske temelji se velikim dijelom na kulturnoj baštini pri čemu važnu ulogu imaju i muzeji, istaknuto je danas na predstavljanju tri priručnika o kulturnom turizmu i obnovi baštinske arhitekture.

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti predstavljeni su priručnici "Muzeji i turizam, djelovanje muzeja kao dionika kulturnog turizma", "Muzeji i turizam, turistički posjeti muzeju: upravljanje posjetiteljima" i "Tradicijska kuća Slavonije i Baranje, priručnik za obnovu".

Prva dva priručnika daju načelne upute i smjernice za djelovanje muzeja kao važnog segmenta kulturnog turizma i upravljanje turističkim posjetiteljima u muzejima, a treći donosi sažeti prikaz obnove tradicijskog graditeljstva Slavonije i Baranje i njihove primjene u turizmu.

"Tijekom prošle godine hrvatski su muzeji zabilježili ukupno 2,7 milijuna posjetitelja, od čega je polovica bilo stranih. To govori u prilog važnosti kulturne turističke ponude", istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu turizma Ivo Mujo. Međutim, napomenuo je da turisti još uvijek nisu u potpunosti zadovoljni kulturnom ponudom u Hrvatskoj te da je zato potreban zajednički angažman kako bi se ona poboljšala kako za turiste tako i za domaće stanovnike.

Dodao je da je Ministarstvo turizma, svjesno bogatstva hrvatske kulturne baštine, još 2008. pokrenulo program "Baština u turizmu" odnosno program poticanja zaštite, obnove i uključivanja u turizam baštine u turistički nerazvijenim područjima u okviru kojeg je u tri godine izdvojilo ukupno 23,3 milijun kuna za 623 projekta.

Priručnici su objavljeni u zajedničkoj nakladi Ministarstva turizma, Muzeja suvremene umjetnosti, Globtour Eventa i osječkog Građevinskog fakulteta. Ministarstvo turizma sufinanciralo je izradu priručnika s 190.000 kuna. (Hina)

  • Muzeji i turizam, djelovanje muzeja kao dionika kulturnog turizma (Autori: Ana Gajski, mr. sc. Vlasta Klarić, Želimir Laszlo, Renata Nevidal, mr. sc. Snježana Pintarić)
  • Muzeji i turizam, turistički posjeti muzeju: upravljanje posjetiteljima (Autori: mr.sc. Vlasta Klarić, Želimir Laszlo, Renata Nevidal)
  • Tradicijska kuća Slavonije i Baranje, priručnik za obnovu (Autori: Sanja Lončar-Vicković, Dina Stober)


Pisane vijesti