Manifestacija „100% zagorsko“ u Zagrebu od 30. rujna do 2. listopada

Pozivamo Vas na veliku manifestaciju „100% zagorsko“, koju od 30. rujna do 2. listopada na Trgu bana Jelačića u Zagrebu organizira Krapinsko-zagorska županija.

Manifestaciju će u subotu u 10 sati na Trgu službeno otvoriti krapinsko-zagorski župana Siniša Hajdaš Dončić i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, a uoči svečanosti u 9,30 će od Kaptol centra kroz Tkalčićevu ulicu prema Trgu krenuti povorka povijesnih postrojbi Krapinsko-zagorske županije predvođena Keglevićevom stražom, županijskom počasnom povijesnom postrojbom. Pozornicu će potom ustupiti svjetski poznatom zagorskom blueseru Tomislavu Golubanu, te kostimiranim damama Grofovije Konjski iz Konjščine i KUD-u Đuro Orlić iz Zagorskih sela.

Na manifestaciji „100% zagorsko“ nastupit će više od 70 poljoprivrednih proizvođača, obrtnika, toplica, agroturizama, hotela, restorana, tvrtki, kulturnih ustanova i udruga. Na 50 izložbenih i prodajnih štandova izvorne proizvode Zagorja uzgojene na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način prezentirat će voćari, povrćari, cvjećari, medari, sirari, vinari...

Zagorska poduzeća, tradicijski obrti, agroturisti, kulturne ustanove i umjetnička društva  Zagrepčanima će pokazati bogatstvo svog gastronomskog, tradicijskog, kulturnog, zdravstvenog, rekreacijskog i vjerskog turizma.

Građani Zagreba imat će priliku uživati i u bogatom zabavnom programu, u viteškim borbama i mačevanju koje će izvoditi Vitezovi zlatnog kaleža, organizatori velikog Viteškog turnira u Gornjoj Stubici. Uz njih će Trgom u svečanim vojničkim odorama marširati Keglevićeva straža, udruge kuburaša i dvorskih plesova, tamburaši i vrhunski folkloraši, a prezentaciju života iz doba neandertalaca izvodit će obitelj krapinskog pračovjeka.

Zagrepčani će zahvaljujući bogatim nagradama sponzora Terme Tuhelj, Terme Jezerčica, BlueSun hotela Kaj iz Marije Bistrice i Ville Magdalene iz Krapinskih toplica kroz nagradnu igru „Koliko poznajem Zagorje“ imati priliku dobiti vrijedne darove; wellness i spa rekreaciju te boravak u Zagorju uz vrhunske gastronomske užitke.

Građani Zagreba u subotu će, na dan otvorenja, moći degustirati specijalitete pripremljene od zagorskog purana koji je prvi proizvod od svježeg mesa s oznakom zemljopisnog podrijetla, a ljubitelji Zagorja moći će kupiti i niz najnovijih turističkih brošura i vodiča po popularnoj cijeni od pet kuna, od čije se prodaje novac donira Društvu za pomoć mentalno retardiranim osobama iz  Krapine.

Zahvaljujući znanju, vještinama, radu, kreativnosti i entuzijazmu koji ljudi u Zagorju ulažu u svoj posao čije su rezultate kroz proizvode i usluge na manifestaciji „100% zagorsko“ izložili građanima Zagreba, Zagorje se danas prepoznaje regijom privlačnom za život i rad, odmor i rekreaciju daleko izvan hrvatskih granica. Navodimo samo neke od ljudi i tvrtki koji su svojim djelima i aktivnostima lani i tijekom ove osvojili prve nagrade i vrhunske počasti, a koji svoje proizvode i usluge od petka također prezentiraju u okviru „100% zagorsko“ na Trgu bana Jelačića“:

  • Ivan Kožić, zlatna medalja za bagremov med 2010. na svjetskom natjecanju medara
  • Mini Mljekara Veronika – dobitnica 8 zlatnih medalja za mliječne proizvode na međunarodnom natjecanju u Novom Sadu 2011., a prethodnih godina također na istom natjecanju, te drugim međunarodnim natjecanjima redovno osvajala zlatne medalje za sir, kajmak, vrhnje
  • OPG Lamot dobitnik Zlatne plakete za bijeli ovčji sir na državnom natjecanju u Zadru 2010.
  • Tomislav Kuharić, četiri godine zaredom najbolji orač Hrvatske u kategoriji plugova premetnjaka, Prvenstvu Hrvatske u oranju 2010., 2011.
  • Nenad Micak, proglašen najboljim mladim vinarom 2011. u Hrvatskoj
  • Boris Drenški i vinarija Bodren i u 2011 osvojili zlato na Decanter natjecanju najpoznatijeg vinskog časopisa u sklopu London Wine Fair i ponijeli najprestižniju nagradu, Regionalni trofej, za ledenu berbu Bodren Bodren. Zagorskom vinaru to je već sedma zlatna medalja Decantera
  • Terme Tuhelj, dobitnik Zelenog cvijeta za najbolji kontinentalni hotel u kategoriji ***, već drugu godinu za redom
  • Villa Magdalena, jedan od 100 najboljih hrvatskih restorana, 2011. uvršten u prestižni austrijski gastro vodič za 2011. godinu kao top 30 restoran u Hrvatskoj
  • Zadruga „Puran zagorskih brega“, zagorski puran je prvi proizvod u kategoriji svježeg mesa koji je dobio oznaku zemljopisnog podrijetla. Građani Zagreba danas imaju priliku degustirati jela od mesa zagorskog purana koje su za njih priredili kuhari agroturizma Lojzekova hiža
  • Tomislav Kožić, Zagorski chef pobjednik prvog kulinarskog natjecanja, listopad 2011., vrhunski je kuhar i chef BlueSun hotela Kaj
  • Tomislav Goluban, svjetski poznati blueser na usnoj harmonici, izvodi zagorski blues čime osvaja nagrade na jazz i blues festivalima po Europi


Najave