Eko-centar Caput Insulae-Beli najbolji na svijetu

Na 72. Međunarodnom svjetskom kongresu udruženja Skal International, koji je od 18. do 22. rujna održan u Turku (Finska), ekoturistički program Eko-centra Caput Insulae-Beli, Istraživačko-edukacijskog centra za zaštitu prirode, pod nazivom “Ekoturizam na Tramuntani kao metoda zaštite prirodnog i kulturno-povijesnog nasljeđa”, izabran je  kao najbolji na svijetu u području održivog razvoja u turizmu. Radi se o prvoj nagradi među projektima za 2011. godinu, u kategoriji „General Countryside“, a u jakoj konkurenciji s mnogim nacionalnim parkovima i svjetskim turističkim agencijama.

Priznanje projektu potvrda je modela koji Eko-centar razvija već punih 18 godina, a kojim se pomoću ekoturizma kao modela u zaštiti prirodnog i kulturno-povijesnog naslijeđa, omogućava trajno korištenje turističkih resursa sjevernog dijela otoka Cresa, modela koji na najbolji način istovremeno spaja i zaštitu prirode i održivi razvoj.

Promicanje ekoturizma kao jedine  mogućnosti povezivanja tradicijskog načina života utemeljenog na pregonskom ovčarstvu, te postojanja prirodne rijetkosti poput bjeloglavog supa, s gospodarskim razvojem ovoga kraja, vodi uspješnom suživotu čovjeka i izvorne prirode. Promociju ovakvog rješenja Eko-centar provodi kroz edukaciju šire javnosti, ali i provođenjem niza projekata kojima, vlastitim primjerom, pokazuju da je pomoću ekoturizma moguće ostvariti strategiju održivog razvoja i očuvati najvrednije dijelove prirodnog i kulturno-povijesnog naslijeđa kao temeljnog resursa takvog turizma.

Osnovno je djelovanje Eko-centra usmjereno prema uključivanju šire javnosti u aktivnosti zaštite prirode, jer je to jedini način da se postignu dugotrajni rezultati. Stoga je, unutar i izvan zgrade Centra, otvoren Interpretacijski centar s nekoliko stalnih izložbenih postava: „Drevna..mitska..Tramuntana…“, „Bioraznolikost otoka Cresa“ i „Priča o bjeloglavom supu“, s nizom različitih sadržaja: „Botanički vrt“ (s pedesetak za Cres karakterističnih biljnih vrsta), „Ozirisov vegetacijski labirint“ (s Tronom vilinske kraljice, skulpturom akademskog kipara Ljube De Karina, Zelenim Jurjem, Kućicom vile Tramuntane, sa stazama od smilja i kadulje), velika karta svih poučnih staza u prirodi i labirinata na Tarmuntani, „Zidni labirint“, „Vrt  letećih cvjetova“ (s fotografijama i opisom svih 87 vrsta leptira zabilježenih na Cresu), „Muzej etnološke baštine Tramuntane“, „Vrt tajni“ (gdje se djeca mogu poigrati s kunićima), „stara Šterna“ (uz prostor za odmor), „Oporavilište za bjeloglave supove“ (gdje ih se može promatrati iz blizine kroz jednosmjerno staklo), „Spiralni povrtnjak“, „Masmalići - skriveni čuvari Tramuntane“, „Utočište za magarce i ovce“, „Meteorološka postaja s trenutnom prognozom vremena“, prostor za fotografiranje – „Moj prijatelj Griffy“, te odmorište „Naša sunčana strana“.

Uz to, uređeno je 60 km poučnih staza u prirodi. Posebno je atraktivna poučna staza u prirodi pod imenom „Izložba povijesti i umjetnosti u prirodi“, na kojoj je u duljini od 10 km postavljeno dvadeset umjetničkih skulptura Ljube de Karina, s uklesanim stihovima pjesnika i mislioca Andra Vida Mihičića. Uz staze, volonteri Eko-centra i brojni drugi sudionici izgradili su i sedam labirinata, u želji da postanu sredstvom ponovne uspostave komunikacije čovjeka i duha prirode.

Uza sve to, proteklih je 10 godina uložen ogroman trud, volja i napor, tisuće sati rada ne samo dr.sc. Gorana Sušića, predsjednika Udruge i mag.eksp. biologije Vesne Radek, dopredsjednice Udruge, koji su u Turku preuzeli nagradu, već čitavog  tima Eko-centra, te brojnih domaćih i stranih volontera bez kojih to ne bi bilo moguće ostvariti.

Udruga je i dalje bez sponzora i bez stvarne podrške nadležnih, te joj stalno prijeti kolaps i nemogućnost daljnjeg rada. Prostor Tramuntane nije nacionalni park, a Eko-centar nije čak nit ovlašten za upravljanje ornitološkim rezervatima na Cresu, pa je posjetiteljima teško prihvatiti da je riječ o udruzi, a ne instituciji koja je financirana od strane države.



Pisane vijesti