Na Makarskom primorju najveća ovoljetna smjena turista

Četvrti srpanjski vikend na Makarskoj rivijeri u znaku je najveće ovoljetne smjene gostiju, s brojnijim dolaskom od odlaska turista kojih će više od 10.000 stići u ljetovališta na područje od Brela do Gradca. S obzirom na smjenu gostiju, promet na svim cestama Makarskog primorja znatno je pojačan. Na državnoj cesti D8 vozi se prilično usporeno, u dugim kolonama vozila, bez ograničenja ali sa zastojima u blizini turističkih mjesta. Promet je znatno pojačan i na putnom pravcu Makarska – Vrgorac kroz nedavno otvoreni tunel Stupica.

Na prometnom pravcu Dupci kod Brela – Šestanovac gdje promet na raskrižju Dupci regulira omiška prometna policija, kolona vozila iz pravca Makarske duža je od tri kilometra. Iz smjera Šestanovca s autoceste prema moru vozi se sporo i u dugoj koloni vozila. Gužve u prometu stvaraju se na izlazu s autoceste kod Vrgorca gdje je kolona vozila duga oko 1,5 kilometara pa se promet povremeno preusmjerava na izlaz Ravča. Kroz Vrgorac se vozi sporo zbog nepropusnosti velikog prometa vozila gradskim ulicama, kažu u vrgoračkoj policijskoj postaji.

Trajekt na liniji Makarska – Sumartin plovi prema plovidbenom redu i ne uspijeva ukrcati sva vozila prema Sumartinu na otoku Braču. Na liniji Drvenik – Sučuraj od jutros neprekidno plove dva trajekta. Uz pet izvanrednih vožnji, na ukrcaj u Drveniku čeka se sat i pol do dva, a na Hvaru čekanje je oko sat vremena, kažu u ispostavama riječke Jadrolinije. Na autobusnom kolodvoru u Makarskoj velika je gužva u odlasku i dolasku putnika, autobusi kasne u dolasku oko tridesetak minuta, a karte za udaljenija odredišta su rasprodane iako su na pojedinim linijama uvedeni dodatni autobusi. Dnevno na makarski autobusni kolodvor u dolasku i odlasku su 104 autobusne linije.

Ovo je još jedan veliki vikend koji potvrđuje kvalitetne turističke sezone koja će kod hotelijera polučiti vrlo kvalitetan uspjeh kako u dolasku gostiju i broju noćenja tako i u ukupnom turističkom prometu, kazao je jutros novinarima potpredsjednik Udruge poslodavca u hotelijerstvu Hrvatske Joško Lelas. Hotelijeri na Makarskoj rivijeri ugošćuju više oko 11.5 tisuća gostiju i posluju uglavnom bez slobodnih kapaciteta pa se gosti za boravak u hotelima upućuju na prethodnu rezervacija smještaja,  a vodeći hoteli uputili su svojim poslovnim partnerima stop-booking za dio sezone. dodao Lelas. Na Makarskom primorju boravi više od 46.000 gostiju, doznaje se od direktora makarskog Turističkog ureda Davora Glavine koji je kazao kako i dalje slobodnih mjesta ima u sobama i apartmanima kod privatnih kućevlasnika, pa za tu vrstu smještaja u svim mjestima na Primorju, kao i za autokampove, nije potrebna prethodna rezervacija. (V. Ribarević)



Pisane vijesti