Počelo 44. Križevačko veliko spravišče

Križevačko veliko spravišče, tradicionalna turistička i kulturno-zabavna priredba započeta večeras u Križevcima, do 19. lipnja okupit će mnoge posjetitelje na pučkoj veselici koja se temelji na pomirbi križevačkih purgera i kalničkih šljivara. Redatelj i scenarist ovogodišnjeg 44. spravišča je glumac i pjevač Adam Končić, a scenarist pomirbe je Zoran Homen, ravnatelj Gradskoga muzeja u Križevcima. U glavnim glumačkim ulogama nastupili su poznati križevački purgeri i kalnički šljivari koji su se u igrokazu po Križevačkim štatutima dotaknuli, među ostalim, i suvremene životne svakodnevice.

Spravišče je počelo simboličnom predajom gradskih ključeva gradonačelnika Branka Hrga varoškom sucu Stjepanu Palijanu. Na pozornici su nastupila i mnoga kulturno-umjetnička društva iz Svetog Ivana Žabna, Kalnika, Cirkvene, Križevaca, Velikog Ravna, Svetog Petra Orehovca i udruga Potkalničkih plemenitaša iz Gornje Rijeke.

U subotu se održava mimohod hrvatskih povijesnih postrojba i sajam starih zanata, revija puhačkih orkestara POOH fest i 9. županijska izložba vina u organizaciji tamošnje Udruge vinara i vinogradara Bilikum. Svoje uzorke vina izložilo je 120 vinara iz Hrvatske i Madžarske, bit će dodijeljeno 18 zlatnih odličja za vrsnoću vina, a proglasit će se županovo i gradonačelnikovo vino.

Legenda o Križevačkom spravišču ovaj se put uprizoruje sva tri dana "spelancije".

Večerašnji program naslovljen je "Snoboki", u subotu navečer su "Svatovi", a u nedjelju "Razlaz". Kulturno-umjetničko društvo Prigorje iz Križevaca i Srednja škola "Ivan Seljanec" u nedjelju prijepodne priređuju Štrukljarsku akademiju "Tak se štrukli delaju".

Organizatori Križevačkoga velikog spravišča su gradska Turistička zajednica, grad Križevci, Križevački poduzetnički centar i tamošnje Udruženje obrtnika. (Hina)



Pisane vijesti