Počela sezona brodova na kružnim putovanjima

Uplovljavanjem broda 'Costa Marina' talijanske kompanije 'Costa Crociere' u Dubrovniku je danas započela ovogodišnja sezona dolazaka brodova na kružnim putovanjima.

Ovim brodom u Dubrovnik je doputovalo 720 njemačkih turista na putovanju iz Grčke u Veneciju, a brod 'Costa Marina' do sredine ožujka posjetit će Dubrovnik još tri puta.

Brodovi kompanije 'Costa Crociere' (sjedište u Genovi) protekle su godine stotinu puta pristali u Dubrovniku i dovezli 180 tisuća putnika.

Po zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku za jedanaest prošlogodišnjih mjeseci ukupno je u hrvatskom Jadranu od siječnja do studenog 2005. ostvareno 456 kružnih putovanja stranim brodovima, što je bilo 8,6 posto više nego u istim mjesecima u godini prije.

Ukupno je na brodovima bilo 16,2 posto više putnika ili njih 511.417, a putnici koji su na taj način ušli u Hrvatsku ukupno su ostvarili 658 dana boravka, što je 24,6 posto više nego u 11 mjeseci 2004.

Većina tih putovanja ili 438 ostvarena je upravo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odnosno uplovljanjem stranih brodova u dubrovačke luke u koje su ti strani brodovi ušli prvi put u hrvatsko teritorijalno more. (Hina)



Pisane vijesti