Predstavljena hrvatska turistička ponuda


Direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić danas  je na Beogradskom sajmu predstavio turističku ponudu Hrvatske u 2011. godini i najavio sudjelovanje Hrvatske kao zemlje partnera na ovogodišnjem 33. Međunarodnom sajmu turizma (ITTFA), koji će se u Beogradu održati od 24. do 27. veljače.



Prošle je godine Hrvatsku posjetilo gotovo 90 tisuća turista iz Srbije, a ostvarili su više od 481 tisuću noćenja, kazao je Bulić na konferenciji za novinare pozvavši turiste iz Srbije da godišnje odmore provedu u Hrvatskoj.



Naglasio je i kako su rezultati iz Srbije u razdoblju od 2003. do 2010. godine kretali uzlazno.



"Želimo da snažnija nazočnost ove godine i poslovna radionica koju ćemo imati na beogradskom sajmu turizma, organizirana u suradnji sa srpskim partnerima, omogući daljnji rast", rekao je dodajući kako se u vremenu koje dolazi očekuje značajan rast svih rezultata iz Srbije prema Hrvatskoj, i povratno, iz Hrvatske prema Srbiji.



Prošla je godina bila rekordna za hrvatski turizam, rekao je Bulić iznoseći i podatke HTZ-a prema kojima je u 2010. zabilježeno oko 11 milijuna dolazaka, od čega 90 posto iz inozemstva, te više od 61,3 milijuna noćenja. Hrvatska je, po njegovim riječima, snažno investirala u ukupnu turističku ponudu, posebice kada je riječ o hotelskoj ponudi.



Naša vizija turizma do 2020. je da ostanemo globalno priznata destinacija kvalitetnog stila i destinacija koja ne ide samo na masovni turizam, destinacija koja nudi kvalitetu, rekao je Bulić.



Hrvatski veleposlanik u Beogradu Željko Kuprešak kazao je kako su zrakoplovne tvrtke Hrvatske i Srbije, Croatia Airlines i Jat Airways, dogovorile za vrijeme sezone, od lipnja do rujna izravnu liniju Beograd-Dubrovnik, da će u vrijeme turističke sezone biti vraćena izravna linija Pula-Beograd, kao i da postoji veliki interes i razgovara se o otvaranju linije Beograd-Split.



Govoreći o mogućnosti otvaranja stalne zračne linije Beograd-Zagreb, veleposlanik je objasnio kako takve odluke ovise o komercijalnim uvjetima.



Predsjednik Hrvatske udruge putničkih agencija Boris Žgomba istaknuo je kako je želja putničkih agencija da cijela Hrvatsku bude vrlo posjećena turistička destinacija.



Prema najavama organizatora, na ovogodišnjem 33. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu predstavit će se 885 izlagača iz 43 zemlje, a Hrvatska će biti posebno predstavljena kao turistička destinacija. (Hina)



Pisane vijesti