Hrvatska najpoželjnije novo turističko odredište Amerikancima u 2006.

Najpoželjnije novo turističko odredište Amerikanaca u 2006. godini bit će Hrvatska, objavila je u petak Nacionalna udruga američkih touroperatora (USTOA).

Hrvatska će biti najzanimljivija nova destinacija na američkom tržištu u 2006. godini, a iza nje slijedi Kina, objavila je na svojim internetskim stranicama udruga američkih turističkih profesionalaca koja godišnje na odmor odvede više od 10.5 milijuna putnika.

Najpopularnija odredišta Amerikancima u svijetu, prema ukupnom broju putnika, i dalje su Francuska i Italija, a najpopularniji gradovi Rim i Pariz. Grčka se navodi kao zemlja s najboljim omjerom cijene i kvalitete.

Prema podacima Ureda Hrvatske turističke zajednice u New Yorku, u 2005. odmor je u Hrvatskoj provelo blizu 128.000 Amerikanaca, što je za 39 posto više nego godinu ranije. U sljedećoj godini očekuje se dodatni porast od deset posto.

Poznati američki magazin National Geographic Adventure, namijenjen aktivnom odmoru i pustolovnom turizmu, proglasio je u listopadu Hrvatsku najpoželjnijim svjetskim odredištem za 2006. posebice ističući privlačnost Kornatskog arhipelaga.

Prema izboru Lonely Planeta, najvećeg svjetskog izdavača turističkih izdanja, Hrvatska je s prvog mjesta u 2005. pala na četvrto mjesto liste najpoželjnijih turističkih odredišta za 2006. godinu. Ispred nje su Argentina, Kina i Nikaragva, a iza Meksiko, Indija i Kolumbija, pokazalo je istraživanje Lonely Planeta.

Hrvatska postaje sve više poželjna destinacija i za posebne vrste turizma. Tako je Etički turist, neprofitna skupina iz Berkeleyja u Kaliforniji, smjestila Hrvatsku među trinaest zemalja u svijetu najboljih za tzv. 'etički turizam', koje zaslužuju da ih se posjeti ne samo po svojim ljepotama nego i po odnosu prema okolišu i socijalnoj razvijenosti. (Hina) 



Pisane vijesti