Prvi Dani hrvatskog kulinarstva i 2. nacionalno natjecanje 'Zlatni kuhar' održat će se u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza u Opatiji od 6. do 8. prosinca, s ciljem popularizacije kuharske struke i hrvatske kulinarske baštine, njenog turističkog vrednovanja te poticanja upotrebe domaćih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda u kulinarstvu.
Na tim se susretima, koji će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, očekuje više od 300 sudionika, od kojih 100-ak kuhara iz cijele Hrvatske, koji će se natjecati u pripravljanju domaćih jela inspiriranih hrvatskom kulinarskom baštinom.
To je drugo po redu nacionalno natjecanje kuhara, a ove je godine, kako se doznaje iz Hrvatskog kuharskog saveza, proširen i broj natjecateljskih kategorija na sedam, a sve će se održavati u nekoliko opatijskih hotela.
Ukupnom pobjedniku dodijelit će se posebna nagrada i naziv 'Zlatni kuhar 2005'.
Trodnevne kulinarske susrete u Opatiji pratit će i nekoliko stručnih skupova, među kojima organizatori izdvajaju radionicu o primjeni ekoloških proizvoda u suvremenoj gastronomiji te skup o kulinarskoj baštini u funkciji turizma i kako kreativno obogatiti lokalnu turističku ponudu. (Hina)