Preko Straduna razvučena "Mreža svijeta"



Dubrovački Stradun bio je danas mjesto na kojemu je Dan Europe obilježen događanjem pod nazivom "Mreža svijeta na Stradunu" iza kojega se "krije" mreža rastegnuta preko cijeloga Straduna s porukama mira, što je ujedno najava buduće turističke atrakcije, tzv. virtualnog muzeja. Razvijena kako bi pomogla NASA-inim astronautima prilikom popravaka u svemiru, danas 3D i VR (Virtual Reality) tehnologija imaju svoju primjenu u medicini, osobito kirurgiji, vojnom zrakoplovstvu i vojsci, industriji zabave. Ta je tehnologija odabrana kako bi se dubrovačkim gostima i turistima omogućilo da u relativno kratkom vremenskom razdoblju na upečatljiv način upoznaju hrvatsku i dubrovačku povijest i kulturu.
 


Riječ je o novoj turističkoj atrakciji, tzv. virtualnom muzeju odnosno punim nazivom Visia Dubrovnik 5D Museum, koji će od sredine lipnja biti otvoren u Samostanu sv. Klare u povijesnoj dubrovačkoj jezgri, potvrdili su predstavnici investitora dubrovačke tvrtke "Benfortuna" Tihomir Oreč i kreativnog tima tvrtke "Visia Centrum" Marin Aničić.
 
S obzirom na to da će se program muzeja sastojati od tri zasebne cjeline - "Mreža svijeta - poruka mira", "Himna slobodi" i "Vremeplov" - s prvom se kreacijom "Mrežom svijeta" krenulo danas sa Straduna.
 
Poslije 14 sati razvučena je mreža od konopa i platna s četiri poruke mira na engleskom jeziku, u čijem je oslikavanju sudjelovalo više od 300 učenika iz 11 osnovnih škola iz Dubrovnika i Zagreba.
S tom će se kreacijom nastojati ući u Guinnessovu knjigu rekorda, kao kreacijom u čijem je kreiranju sudjelovalo najviše ljudi. Bio je to ujedno i poziv svim ljudima širom svijeta i potencijalnim gostima ovoga jedinstvenoga muzeja, prvoga 5D VR teatra u Hrvatskoj, da ostave svoj trag i tako postanu dio Mreže svijeta, ostavljajući fotografiju otiska vanjskog dlana, te upisujući svoje ime i zemlju iz koje dolaze.
 
"Mreža svijeta - poruka mira" bit će dostupna na internetu gdje će svatko moći pronaći svoj dio mreže koji je sam kreirao.
 
Suorganizator događaja su Grad Dubrovnik i Turistička zajednica Grada Dubrovnika, a poduprlo ga je Ministarstvo vanjskih poslova.
 
Supervisori Visia Dubrovnik 5D Museum su hrvatski filmski oskarovac Branko Lustig i akademski umjetnik Ivica Propadalo, a pokrovitelj programa gradonačelnik Andro Vlahušić. U timu koji je program stvorio je i režiser prvog hrvatskog 3D filma "Smash" Zvonimir Mikšić. Projekt je financiran isključivo hrvatskim kapitalom, potvrdili su Oreč i Aničić.
 
Budućim virtualnim muzejom obuhvaćeno je 14 ključnih povijesnih situacija, pa će njegovi posjetitelji moći sudjelovati u dolasku prvih Hrvata na Jadran, rušenju Epidaura, izgradnji Dubrovnika, doživjeti katastrofalan potres 1667., borbe u Domovinskom ratu...
 
Za lokaciju virtualnog muzeja u atraktivnom prostoru Samostana sv. Klare na samom ulazu u stari grad iz Pila, gdje se oko 90 posto posjetitelja prvi put susreće s unutarnjim dijelom povijesne jezgre, zaslužan je posebno biskup dubrovački mons. Želimir Puljić, danas nadbiskup zadarski, koji je prepoznao vrijednost ovog projekta, jedinstvenog prikaza povijesti i kulture Dubrovnika i Hrvatske na zabavan način. (Hina)


Pisane vijesti