Ministar Glavina održao sastanak s predstavnicima turističkog sektora Dubrovačko-neretvanske županije

Ministar Tonči Glavina danas je u Dubrovniku održao sastanak s turističkim sektorom Dubrovačko-neretvanske županije na temu svih aktivnosti koje se odvijaju u ovom najintenzivnijem dijelu godine, kao i svim do sada napravljenim aktivnostima i budućim strateškim koracima.

Na sastanku je uz ministra Glavinu bio i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić te gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, a sudjelovali su ključni dionici turističkog sektora ove županije. Ovo je drugi u nizu županijskih sastanaka, koji je održao ministar Glavina, nakon sastanka u Splitsko-dalmatinskoj županiji u lipnju.

 „Dubrovačko-neretvanska županija u ovoj godini do sada bilježi oko 10% bolji turistički promet, a tome uvelike doprinosi povratak njezinih tradicionalnih gostiju iz SAD-a i Velike Britanije, koji čine prva dva tržišta ove županije“, rekao je ministar Glavina dodavši kako je najznačajnija destinacija županije grad Dubrovnik, koji je zabilježio više od 600.000 dolazaka i gotovo dva milijuna noćenja što predstavlja porast od 13% u dolascima i 15% u noćenjima u odnosu na prošlu godinu.

Kada pogledamo rezultate cestovnog i prometnog prometa na nivou cijele Hrvatske, bilježimo rast u svim segmentima, a posebno mi je drago da tim rezultatima uvelike doprinosi i Zračna luka Ruđer Bošković, koja u prvih šest mjeseci bilježi 25% bolji promet u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Znamo koliko je zračni promet važan za krajnji jug Hrvatske, ali dobrim rezultatima u predsezoni sigurno je pridonijela i izgradnja Pelješkog mosta kojim smo i cestovno spojili jug Hrvatske.”

Glavina je naglasio kako je za projekte Dubrovačko-neretvanske županije i grada Dubrovnika u području turizma i sporta Vlada od 2016. godine izdvojila 34,9 milijuna eura, od čega samo u 2024. godini 20,2 milijuna eura.

„Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti za projekte privatnih poduzetnika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dodijeljeno je više od 10 milijuna eura, dok je za razvoj zdravstvenog turizma kroz projekte javne turističke infrastrukture dodijeljeno više od 8 milijuna eura Specijalnoj bolnici KALOS. Uz to, putem programa Konkurentnosti turističkog gospodarstva u ovoj godini dali smo potporu za 16 projekata u vrijednosti od 170.000 eura i to su sve aktivnosti kojima podupiremo razvoj turističkog proizvoda te se podiže kvaliteta ponude Dubrovačko-neretvanske županije“, izjavio je Glavina.

Na županijskom sastanku turističkog sektora Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su predstavnici strukovnih udruženja, državnih institucija, žurnih službi, Hrvatske gorske službe spašavanja te vatrogasaca.

Pisane vijesti