National Geographic Adventure: Hrvatska najpoželjnija destinacija za 2006. godinu

 

Poznati američki magazin National Geographic Adventure proglasio je Hrvatsku najpoželjnijim svjetskim odredištem za 2006. godinu.

National Geographic Adventure po prvi je put proveo anketu među svojim novinarima i osobljem kako bi sastavio i objavio ljestvicu svjetskih odredišta "koja se moraju posjetiti sljedeće godine".

Urednici i novinari uglednog lista na prvo su mjesto svrstali Hrvatsku, a u njoj posebno istaknuli Kornate.

Na drugom je mjestu Argentina s Patagonijom, treća Mongolija i njezina pustinja Gobi, a slijedi Bocvana i delta Okavanga. Na listi se još nalaze Indija, Južna Afrika, Tajland, Kina, Ekvador i Mozambik.

Adventure, ugledan mjesečnik američkog društva National Geographic namijenjen ljubiteljima aktivnog odmora i uzbudljivih putovanja u dijelove svijeta koji obećavaju pustolovno istraživanje očuvane prirode, objavio je u ponedjeljak, u izdanju za studeni, veliki članak o Hrvatskoj.

Nakon putovanja kajakom dugog 640 kilometara od Zadra do Dubrovnika, novinar Adventurea Jon Bowermaster preporučio je arhipelag Kornate
kao jedinstveno mjesto koje se neizostavno mora posjetiti.

"Ljepota otoka je nedirnuta i opora, kultivirana, ali neukroćena", kaže autor u članku koji je zauzeo 10 stranica magazina i obogaćen je prekrasnim fotografijama Kornata, Mljeta i drugih atrakcija hrvatske obale i otoka.

Turizam se u Hrvatskoj nakon rata ponovno naglo razvija. Europljani su se u velikom broju vratili i za sobom povukli ostatak svijeta, piše National Geographic Adventure.

Višestoljetni gradovi poput Hvara, Korčule i Dubrovnika prepuni su mladih i bogatih, prizivajući Hrvatskoj naziv nove rivijere. Slavni američki glumac Tom Cruise posjetio je prošle godine na svojoj jahti Dubrovnik, a Hrvati se već navikli na posjete poznatih, kao što su britanski princ William i američki glumac hrvatskog podrijetla John Malkovich.

No, Hrvatska ne nudi samo more i sunce, kaže mjesečnik.

"Nakon što se Hrvatska vratila na turističku kartu pojavljuju se cijeli niz novih turističkih mogućnosti, od kulturoloških i kulinarskih obilazaka u obalnim gradovima okruženim zidinama, do penjanja na morske stijene i naturističkih ekskurzija", ističe Adventure. (Hina)



Pisane vijesti