Brnjac: Hrvatske destinacije primjer su održivosti Mediterana

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je radni sastanak s ravnateljem Nacionalnog parka Mljet Ivanom Sršenom te mu je tom prilikom uručila certifikat INHERITURA. U sklopu projekta INHERIT dodijeljeni su INHERITURA certifikati destinacijama koje su ogledni primjeri održivosti na Mediteranu, među kojima su se našle i hrvatske destinacije. Certifikati se dodjeljuju mediteranskim područjima za održivost i zaštitu okoliša te za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine u obalnim i morskim područjima, uz poštivanje lokalnog okoliša i prirode, a svaka destinacija morala je ispuniti 16 strogih kriterija zaštite okoliša i održivosti.

U Hrvatskoj je te kriterije ispunilo pet INHERITURA područja - Nacionalni park Kornati, Ninska laguna-područje ekološke mreže Natura 2000, Nacionalni park Brijuni, Luka Budava u Ližnjanu te Nacionalni park Mljet.
 
„Čestitam svim dobitnicima INHERITURA certifikata. Očuvanje prirodne baštine i bioraznolikosti, posebice u morskim područjima i na otocima, ciljevi su kojima svi zajedno moramo dati doprinos, a razvoj održivog turizma najbolji je temelj za zadržavanje turističke konkurentnosti Mediterana“, istaknula je ministrica Brnjac.
 
Svrha projekta INHERIT bila je poboljšanje strateške javne politike i mjera zaštite koje se bave negativnim učincima intenzivnih turističkih tokova na području Mediterana, uspostava MED INHERITURA područja koja predstavljaju područja u kojima ljudske djelatnosti koegzistiraju s prirodnom baštinom te prilagođavanje tematskih turističkih ruta tako da doprinose zaštiti okoliša.

Priopćenja