Održana 12. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice

Danas je u Zagrebu održana 12. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice koju je vodila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te na kojoj su članovi vijeća usvojili odluku o imenovanju Kristjana Staničića direktorom HTZ-a na mandat od četiri godine.

„Zahvaljujem svim članovima Turističkog vijeća HTZ-a na čelu s ministricom Brnjac na ukazanom povjerenju. Dužnost direktora Hrvatske turističke zajednice obnašam od srpnja 2017. godine te sam posebno ponosan na činjenicu da smo u dosadašnjem razdoblju pozicionirali Hrvatsku na 16. mjesto najsnažnijih turističkih brendova na svijetu te 9. mjesto u Europi. Ponosan sam na svoj mladi i entuzijastični tim, kao i na čitav niz provedenih projekata, suradnji, zanimljivih i inovativnih kampanji kojim smo zadržali kontinuitet rasta i razvoja hrvatskog turizma. Najbolja potvrda zajedničkog rada, a ovdje ne mislim samo na HTZ već na cijeli turistički sektor, su odlični turistički rezultati koje je naša zemlja nastavila ostvarivati unatoč svim izazovima i poremećajima nastalim na globalnom turističkom tržištu uslijed pandemije, a sada i nemilih događaja u Ukrajini. Zajedno sa svojim timom vrlo motivirano nastavit ću raditi na dobrobiti hrvatskog turizma, a podsjećam da se nalazimo i usred izrade našeg najvažnijeg dokumenta, Strateškog i marketinškog plana hrvatskog turizma za razdoblje do 2026. godine koji će biti prekretnica u provedbi budućih promotivnih aktivnosti hrvatskog turizma“, izjavio je direktor Staničić.

Članovi Turističkog vijeća usvojili su odluku o odabiru projekata udruženih turističkih zajednica u 2022. godini, donesenu na temelju raspisanog Javnog natječaja za dodjelu sredstava iz Fonda za udružene turističke zajednice u 2022, na koji je pristiglo ukupno 145 prijava projekata udruženih turističkih zajednica. Povjerenstvo je predložilo, a Turističko vijeće prihvatilo prijedlog odluke o dodjeli 6.641.434,70 kuna za 88 projekata u kategoriji lokalnih i regionalnih turističkih zajednica koje su osnovane kao organizacije lokalnog destinacijskog menadžmenta za područje više jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave i koje su upisane u Upisnik turističkih zajednica te 2.968.469,50 kuna za 31 projekt u kategoriji lokalnih i regionalnih turističkih zajednica koje su osnovane kao organizacije lokalnog ili regionalnog destinacijskog menadžmenta i koje su sporazumom udružene međusobno ili s jedinicama lokalne samouprave za područje kojih nije osnovana turistička zajednica.

Na sjednici je također usvojena i odluka o imenovanju Miodraga Mlačića novim direktorom Predstavništva HTZ-a u Češkoj, koja je donesena na temelju ponovljenog natječaja obzirom da je prethodno odabrani kandidat iz prvog natječaja odustao od kandidature.

„U prvoj polovici ove godine dosegli smo 93 posto turističkog prometa iz istog razdoblja 2019. godine što je dobar pokazatelj da možemo i moramo razvijati cjelogodišnju turističku ponudu. Potražnja za Hrvatskom je unatoč svim izazovima iznimno visoka, a to potvrđuje i najnovije istraživanje Europske putničke komisije prema kojoj je Hrvatska ušla među top 5 tržišta za Europljane. Naš cilj je nastaviti jačati našu poziciju na turističkom tržištu te upravo zato želimo dodatno potaknuti razvoj ponuda i proizvoda kroz projekte udruženih turističkih zajednica te učinkovitiju promociju turizma na turistički slabije razvijenim područjima i kontinentu za čije smo projekte danas ukupno osigurali značajna sredstva od gotovo 25 milijuna kuna. Ključnu ulogu u tome ima Hrvatska turistička zajednica, stoga koristim ovu priliku čestitati danas izabranom direktoru Kristjanu Staničiću na imenovanju. Vjerujem kako ćemo kroz zajedničku kvalitetnu suradnju Hrvatsku učiniti još konkurentnijom i prepoznatljivijom u svjetskim okvirima“, istaknula je ministrica Brnjac.

Članovi vijeća su usvojili i odluku o raspodjeli sredstava za projekte regionalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2022. godini. Na poziv je pristiglo ukupno 57 prijava projekata od strane 15 regionalnih turističkih zajednica, a potporu su ostvarila 56 projekta u ukupnom iznosu od 14.697.063,00 kuna. Dodajmo i to kako je na sjednici prihvaćen prijedlog suradnje s Croatia Airlines d.d. i Turističkom zajednicom Osječko-baranjske županije u udruženom promotivnom projektu putem kojeg će se bogata gastronomska ponuda Hrvatske, odnosno Slavonije dodatno prezentirati i promovirati putnicima Croatia Airlinesa u razdoblju od srpnja do listopada ove godine.

Priopćenja