Državni tajnik Glavina sudjelovao na 116. sjednici Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije (UNWTO) u Džedi

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina sudjelovao je na 116. sjednici Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije (UNWTO) koja je održana u Džedi, Kraljevini Saudijskoj Arabiji, 7. i 8. lipnja 2022. godine.

U fokusu razgovora bila je potreba transformacije turizma s fokusom na ulogu UNWTO-a u suočavanju s brojnim i velikim izazovima kojim je turizam izložen i koji zahtijevaju promjenu, prilagodbu i iskorak. U tom kontekstu, 35 država članica Izvršnog vijeća raspravljalo je o programskim, financijskim te organizacijskim aspektima UNWTO-a u proteklom razdoblju te za iduće dvije godine.
 
Državni tajnik Glavina predstavio je izvrsne hrvatske preliminarne turističke rezultate vezane za prihode od turizma za prvih pet mjeseci ove godine koji nadilaze rezultate rekordne 2019. godine. Posebno je istaknuo novu okolnost hrvatskog priključivanja eurozoni početkom 2023. godine koja će dodatno olakšati poslovanje turističkog sektora i imati pozitivan odjek na našim emitivnim tržištima. U osvrtu na programska izvješća i raspravu o globalnoj i regionalnoj organizaciji rada UNWTO-a, državni tajnik podsjetio je na potrebu da ostanemo posvećeni i usmjereni na pravovremeno adresiranje svih gospodarskih izazova nastalih kao rezultat pandemije, ratnog sukoba te rasta cijene energenata, poslovanja, rada te ostalih izazova koji su pred sektorom te na kontinuiranu razmjenu mišljenja između država članica Izvršnog vijeća.
 
Republika Hrvatska izabrana je 2021. godine za članicu Izvršnog vijeća UNWTO-a na mandat od četiri godine (2021.-2025.) i svojim aktivnim sudjelovanjem i doprinosom kvalitativnim raspravama nastavlja učvršćivati svoj položaj u Organizaciji te jačati svoj značaj na međunarodnoj sceni.

Priopćenja