Novih 306 stipendija za učenike i studente u turizmu i ugostiteljstvu

Ministarstvo turizma i sporta će u školskoj i akademskoj godini 2021./2022., temeljem Programa poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu – Stipendije 2021., sufinancirati stipendije novih 306 učenika i studenta koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma. 

Od 2008. godine, od kada se ovaj Program provodi, stipendirano je više od 2000 učenika i studenata.

„Kroz Program poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu kroz koji se dodjeljuju stipendije povećali smo iznose s dosadašnjih 1.200 kuna na 2.000 kuna, a osim povećanja maksimalnog iznosa stipendije, prošireni su i partneri na Programu te uključene i fizičke osobe - obrti te hosteli. Na taj način željeli smo dodatno potaknuti interes učenika i studenata, ali i poslodavaca u turizmu pa u ovoj godini imamo dvostruko više stipendista nego u prethodnoj. Vjerujemo kako će se interes poslodavaca u predstojećem razdoblju nastaviti povećavati s obzirom na njihove potrebe za radnom snagom. Ministarstvo smatra ovaj program izvrsnim alatom za osiguravanje i obrazovanje kvalitetnih kadrova u hrvatskom turizmu, jer njime potičemo učenike na rad u turističkim zanimanjima i omogućavamo im zapošljavanje nakon redovnog školovanja, dok poslodavci imaju priliku kroz praksu oblikovati i privući mlade i stručne ljude",  izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Do potpisivanja ovih ugovora u sustavu stipendiranja ukupno je bilo 213 stipendista čije stipendije sufinancira Ministarstvo u partnerstvu s 20 poslodavaca i jednom županijskom obrtničkom komorom, a broj partnera u 2021. godini povećao se na 41, od kojih je 16 novih. Za stipendije je izdvojeno ukupno 9,6 milijuna kuna za školsku godinu 2021/22., što je povećanje od više od 60% u odnosu na sredstva osigurana za nove ugovore u školskoj godini 2020/21. Važno je napomenuti da se, za ovu školsku godinu, povećanje stipendije odnosi i na stipendiste koji su već u programu. 

Temeljem navedenog programa učenici i studenti imaju pravo na maksimalno 2.000 kuna mjesečne stipendije i to od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine.
 
Odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, partner ima obvezu sklopiti sa stipendistom ugovor o radu na određeno vrijeme ili ugovor o radu pripravnika.

Stipendist tijekom primanja stipendije ima obvezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u društvu/komori najmanje 12 mjeseci.

Javni poziv bio je otvoren do 15. prosinca 2021. godine.
 
Riječ je o programu stipendiranja koje Ministarstvo turizma provodi u suradnji s društvima, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama na način da svaki dionik sudjeluje u sufinanciranju stipendije s najmanje 30% ukupnog iznosa stipendije.

Sredstva na ovogodišnjem javnom pozivu dodijelit će se stipendistima 40 društava i jedne županijske obrtničke komore.



Priopćenja