​Održan treći sastanak s INHERITURA ambasadorom i dionicima u Primorsko-goranskoj županiji

U Centru za posjetitelje Parka prirode Učka na Poklonu, 22. prosinca 2021. godine, nastavljena je kampanja kapitalizacije projekta INHERIT. Cilj kampanje je identificirati mogućnosti za proširenje INHERIT mjera zaštite i valorizacije prirodne baštine te njihove primjene, kao i osnivanje novih INHERITURA područja, uključujući integrirano upravljanje obalnim područjem (IUOP/eng. ICZM) i prostorno planiranje morskog područja (MPP/eng. MSP).

Na INHERITURA područjima će se provoditi turističke aktivnosti pod povećanom zaštitom prirodne baštine (određene mjere i manja ulaganja), uz dodjelu odgovarajućeg certifikata INHERITURA kako bi se osigurala vidljivost i funkcija kao pečat održivosti turizma.

Oznaka INHERITURA certifikat je za održivosti i okoliš, dodjeljuje se (obalnim) područjima Sredozemlja koja ulažu iznimne napore u očuvanje i valorizaciju prirodne baštine uz poštivanje lokalnog okoliša i prirode. Ekološka dimenzija turizma s vremenom dobiva sve više na značaju, održivi, ​​odgovorni i etični turizam.

Sastanku su prisustvovali dr. sc. Irena Peršić Živadinov kao ambasadorica (direktorica Turističke zajednice Kvarnera), dr. sc. Dalija Matijević (Javna ustanova Park prirode Učka te ključni dionici: JU Priroda Primorsko-goranske županije, Petra Stijelja i JU Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije, Jasna Doričić i Barbara Škevin Ivošević te turističke zajednice općina Kršan, Lovran, Mošćenička Draga i ostali dionici. Glavni organizator sastanka bio je Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča, Ana Težak Damijanić, voditeljica projekta INHERIT, te Ministarstvo turizma i sporta RH kao suorganizator, Ana Marija Vukčević, voditeljica projekta i Tatjana Martinović Vučetić, tematski stručnjak.

Ključna načela INHERIT pristupa su: zaštita okoliša i prirodne baštine, valorizacija i promocija prirodnih vrijednosti i pristup „odozdo prema gore” („bottom-up”) i participativni pristup održivom turizmu.
 

Pisane vijesti