SKAL kongres: Turističko poslovanje među prijateljima

Danas je u Zagrebu započeo 66. Svjetski kongres Međunarodnog udruženja profesionalaca turističke industrije SKAL International, na kojem se okupilo više od 850 turističkih menadžera iz cijeloga svijeta. Kongres se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika RH Stjepana Mesića, koji je  preko svog izaslanika Borisa Šprema, poručio kako je razvoj turizma kroz prijateljstvo i mir idealno za ove prostore, a SKAL kongres prilika za otkrivanje hrvatskih prirodnih ljepota i tradicionalne gostoljubivosti.

Prvih pet dana kongres će se održavati u Zagrebu, a završni dio, 20. i 21. listopada, u Dubrovniku. Najviše sudionika SKAL kongresa pristiglo je u Hrvatsku iz SAD-a, Australije, Turske, Irske, Velike Britanije, Novog Zelanda, Švedske, Norveške, Italije i Nigerije.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka, Božidar Kalmeta rekao je kako će ovogodišnja turistička sezona biti uspješnija od lanjske i najbolja od hrvatskog osamostaljenja. Ministar Kalmeta je, obraćajući se turističkim menadžerima, naglasio kako je Hrvatska posljednjih godina doživjela turistički uzlet, dok je u rujnu ove godine premašen broj od 50 milijuna noćenja, as krajem godine očekuj se posjet 10 milijuntoga gosta Hrvatskoj. Brojke ne dolaze same, Hrvatska ulaže u turizam i prateću infrastrukturu, gradimo autoceste, obnavljamo luke i marine, ulažemo u turističke kadrove i tako stvaramo pozitivno ozračje za razvoj turizma, rekao je Kalmeta. Najzad, napredak u sektoru turizma donijet će Hrvatskoj  predstojeći ulazak u EU, jer ćemo privući strane investitore i pokazati kao u nas postoje standardi na razini najsuvremenijih  turističkih zemalja, zaključio je ministar.

Gdjegod se održavao Svjetski kongres Međunarodnog udruženja profesionalaca turističke industrije SKAL International pridonio je povećanju turističkog prometa, pa očekujem da će tako biti i u Hrvatskoj, rekao je predsjednik SKAL-a Matanyah Hecht. Po njegovim riječima, nakon održanog kongresa u Izraelu, turistički promet porastao je za 25 posto, a nakon bečkog kongresa turistički promet u tom gradu narastao je za 12 posto. Nadam se da će Hrvatska, koja bilježi 10 milijuna dolazaka turista godišnje, uskoro dosegnuti brojku od 20 milijuna, rekao je Hecht.

U sklopu kongresa koji se odvija pod motom 'Turizam kroz prijateljstvo i mir' održat će se Generalna skupština delegata SKAL-a, međunarodni turistički forum na temu Meeting and Incentive Industry te Hrvatski festival vina i hrane.

SKAL objedinjuje predstavnike svih grana turističke industrije. Osnovan je 1932. godine, a danas okuplja 22 tisuće članova u 486 SKAL klubova u 87 zemlja svijeta. U Hrvatskoj, uz Hrvatski savez, SKAL klubovi djeluju u Zagrebu i Dubrovniku.

Organizaciju kongresa Zagreb je dobio na Svjetskom SKAL kongresu održanom 2001. godine u Puerto Ricu, u konkurenciji Londona i Bukurešta. Dobivanje organizacije Svjetskoga kongresa SKAL International ocijenjeno je kao iznimno priznanje Hrvatskoj koja se tako potvrđuje kao kvalitetna turistička i kongresna destinacija. Uz prezentaciju hrvatske turističke ponude, organizacija ovoga kongresa prilika je i za skretanje pozornosti na Hrvatsku moćnih ljudi svjetskog turizma, jer SKAL okuplja vlasnike, direktore i vrh menadžmenta svih grana turističke industrije.



Pisane vijesti