Ministrica Brnjac otvorila online konferenciju održivog turizma: Zemlje Mediterana zajednickim snagama za održivost turizma

Ministarstvo turizma i sporta danas je virtualno okupilo dvjestotinjak uzvanika iz Hrvatske, Španjolske, Portugala, Malte, Francuske, Italije, Grčke, Slovenije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine s ciljem predstavljanja novih modela upravljanja održivim turizmom na Mediteranu. Svečano virtualno otvorenje međunarodnog susreta otvorila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Izazovi s kojima se suočavamo zahtijevaju integrirani pristup oblikovanju i provedbi politika, usmjeren prema budućnosti. Stoga od SMARTMED i BEST MED projekta, koji će utjecati i na kreiranje Strategije razvoja održivog turizma Republike Hrvatske do 2030. godine, imamo velika očekivanja. Brojni izazovi s kojima se suočavamo u Hrvatskoj bliski su i našim partnerima iz Portugala, Španjolske, Francuske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Italije, Slovenije i Grčke. U narednom razdoblju aktivnosti trebamo fokusirati u smjeru održivog, uključivog i otpornog turizma te razvijati pametna rješenja zajednička svim ključnim dionicima“, poručila je ministrica Brnjac.
 
Okupljeni u sklopu međunarodnih projekata SMARTMED i BEST MED pripremljenih u okviru programa teritorijalne suradnje INTERREG V-B Mediteran, predstavnici zemalja Mediterana uključenih u projekte predstavili su aktivnosti koje su do sada provedene te koje se planiraju i istražili mogućnosti za ostvarivanje sinergije dva komplementarna projekata, a sve u cilju kreiranja jedinstvenih odgovora na zajedničke izazove razvoja održivog turizma na Mediteranu.

Dok SMARTMED, u kojem Hrvatska i Ministarstvo turizma i sporta kao vodeći partner doprinosi rješavanju izazova visoke sezonalnosti i nedostatka suradnje ključnih sudionika u turizmu Mediterana kroz razvijanje i testiranje novog poslovnog modela SMART turizma koji uskoro kreće s pilot fazom i u Hrvatskoj, BEST MED kroz projekt testira model za poboljšanje upravljanja kulturnim rutama i stazama na području Mediterana te za konačni cilj ima kreiranje mreže mediteranskih opservatorija za turizam (MED NTO) kako bi se olakšala razmjena podataka i najboljih praksi unutar zemalja.

Glavni cilj jest da se ideje i zajedničke akcije oba projekta primijene u što većoj mjeri te da se u što većoj mjeri repliciraju na programskom području koje obuhvaća područje Mediterana i šire. To bi se prije svega provelo od strane nacionalnih i regionalnih uprava, poslovnih subjekata, obrazovnih institucija, nevladinih organizacija i slično koje djeluju u sektoru turizma i to upotrebom i integracijom novih tehnologija, statističkih podataka, indikatora održivog turizma kako bi se razvijale destinacije koje su uključive i otporne, čije lokalne zajednice žive kvalitetnijim životom i promiču svoju baštinu i gdje turisti i posjetitelji čuvaju okoliš zajedno sa stanovništvom.
 
Okupljeni su istaknuli kako je u kontekstu pandemije COVID-19 i njezinog utjecaja na turizam, istraživanje novih modela upravljanja turizmom izuzetno važno te naglasili kako je SMARTMED projekt ovu krizu shvatio kao priliku da se turizam na Mediteranu učini otpornijim, a Mediteran predvodnikom u održivosti i transformaciji turizma i upravljanja destinacijama.

Priopćenja