Europski parlament: Potrebna dugoročna vizija za svjetski turizam

Europski parlament

Za mnoge zemlje u razvoju turizam nije samo bitan - a u nekim slučajevima i vitalan - izvor prihoda, nego može postati, ako ga se dobro usmjeri i njime se dobro upravlja, instrument za borbu protiv siromaštva i promicanje kulturne razmjene.

U izvješću koje je na vlastitu inicijativu pripremio francuski zastupnik u Europskom parlamentu Thierry Cornillet, a koje je Parlament usvojio na planernom zasjedanju prošli mjesec, kaže se da turizam može biti iskorišten za promicanje gospodarskog rasta, zaštitu okoliša, očuvanje baštine, demokraciju i ravnotežu, javno zdravstvo i obrazovanje.

Kako bi se identificirale opasnosti koje prijete turizmu u regijama u razvoju i moguće opasnosti koje postavlja nekontrolirani rast u turizmu odbor za razvoj Europskog parlamenta pozvao je stručnjake s tog područja na zasjedanje 6. listopada.

Tom je prigodom predsjednik Vijeća za svjetski turizma i putovanja (WTTC) koje zastupa interese privatnog sektora, Jean Claude Baumgarten, istaknuo glavne trendove unutar sektora a koji potvrđuju potencijale europskih zemalja ali i "novih ekonomija" (Kine i Indije) kao i vitalnu važnost turizma za zemlje u razvoju te za otočne države.

Na tom je zasjedanju istaknuto da je EU regija koja je zaradila većinu prihoda od turizma u 2005. godini (2,271.9 milijardi dolara) daleko više od SAD-a.

Štoviše, nove članice EU-a mogle bi zaraditi 46 milijardi eura u prihodima i dobiti tri milijuna novih radnih mjesta u deset godina, a turizam se sve više razvija u istočnom dijelu Europe (popis zemalja predvodi Crna Gora), u "novim ekonomijama" (Kini i Indiji) i u zemljama u razvoju (Vijetnam, Laos).

Udio prihoda zarađenih od turizma u ukupnom bruto domaćem proizvodu u zemljama u razvoju je vrlo visok kao i broj radnih mjesta u turističkom sektoru, a u sljedećih deset godina najjači zahtjevi na području turizma dolazit će iz Kine, Indije, Rusije i Brazila.

Luigi Cabrini iz Svjetske turističke organizacije (WTO) je govorio o naporima koje ta organizacija ulaže da pomogne zemljama u razvoju u transformiranju turističke djelatnosti u instrument razvoja te se osvrnuo na inicijativu ST-EP (Održivi turizam - Eliminiranje siromaštva) koja je uspostavljena kao jedan od UN-ovih milenijskih razvojnih ciljeva.

Na zasjedanju je govora bilo i o seoskom turizmu, koji može pridonijeti raznolikosti turističke ponude, ali i različitim negativnim trendovima vezanim uz turizam, poput seksualnog turizma koji je razvijen u zemljama u razvoju. Cabrini je kazao kako se WTO posebno borbi protiv tog oblika turizma i to uz pomoć EU-a.

Neki od zastupnika su iznijeli prijedlog da se u razvoju turističke infrastrukture više uzima u obzir ekološka dimenzija, s obzirom na klimatske promjene.

Naglasak je stavljen na problem s kojim se suočavaju otočne države zbog klimatskih promjena koje su povećale učestalost uragana. (Hina)



Pisane vijesti