VLADA: Izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu usklađene s direktivama EU

Vlada je sa sjednice u četvrtak u prvo saborsko čitanje uputila prijedlog izmjena Zakona o pružanju usluga u turizmu, koji će uz ostalo omogućiti putnicima da vaučere za otkazana putovanja nakon ožujka prošle godine zamijene novim aranžmanom ili dobiju povrat novca. 

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac je istaknula da se izmjenama zakon dodatno usklađuje s direktivama EU-a o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima u pogledu povrata novca potrošačima za neizvršene putne aranžmane nakon 1. ožujka 2020. godine, a za koja su organizatori putovanja putnicima davali vaučere.

Iz tog se razloga iz Zakona briše i članak (38.a) kojim je propisana mogućnost izdavanja vaučera umjesto raskida ugovora za neizvršena aranžmanska putovanja poslije 1. ožujka 2020., čime se putniku po novom omogućava pravo na raskid ugovora o tom paket putovanju i pravo na povrat svih izvršenih plaćanja.

"Nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna tog zakona, putnici koji su dobili vaučere moći će birati žele li ugovoriti zamjensko putovanje ili će raskinuti ugovor i ostvariti pravo na povrat uplaćenog novca, i to u roku 14 dana od raskida ugovora", naglasila je ministrica.

Izmjenama se zakon usuglašava i s EU direktivama o uslugama na unutarnjem tržištu te o priznavanju stručnih kvalifikacija za pružanje usluga turističkog vodiča, ali odgovara i na dva postupka koja je Europska komisija pokrenula protiv Hrvatske zbog povrede prava EU, a koji su u posljednjoj fazi prije pokretanja postupka pred sudom EU-a, objasnila je Brnjac.

Mijenja se i dio odredbi važećeg zakona prema kojima se posebni dio stručnog ispita koji se odnosi na popis zaštićenih cjelina/lokacija u zemlji za turističke vodiče polaže posebno za svaku županiju.

Predloženim se izmjenama, naime, omogućuje donošenje provedbenih propisa temeljem kojih bi stručni ispit za posebni dio bio organiziran na drugačiji način te bi se smanjila fragmentarnost posebnog dijela ispita.

Ministar turizma, objasnila je Brnjac, "pratećim pravilnikom propisuje popis zaštićenih cjelina ili lokaliteta po županijama, uz prethodno mišljenje ministara nadležnih za kulturu i poslove zaštite prirode". 

Izmjene se odnose i na mogućnost izdavanja rješenja o ukidanju rješenja o ispunjavanju uvjeta za turističkog vodiča, propisivanje obveze registracije pružatelja usluge rent a cara i vođenja evidencije sklopljenih ugovora o najmu vozila te druge.

Inače, predloženi je zakon bio u javnoj raspravi od 8. siječnja do 7. veljače, a na njega je, prema izvješću koje je nedavno objavilo Ministarstva turizma i sporta, stiglo 445 komentara, od kojih je djelomično prihvaćeno njih 92, dok većina (232) nisu prihvaćena a 121 komentar je primljen na znanje.

Većina komentara na nacrt predloženih izmjena odnosila se na način polaganja i sadržaja stručnog ispita za turističke vodiče, što, kako su istaknuli iz Ministarstva, nije bilo predmet izmjena i dopuna zakona. Vodiči su se i sami najviše žalili na prijedložene izmjene, poručujući da ih je Ministarstvo u tome zanemarilo i podcijenilo te da se, prema prijedlogu, omogućavaju i vodstva po Hrvatskoj stranim vodičima.

Iz Ministarstva turizma i sporta su u izvješću nakon provedenog javnog savjetovanja poručili da će se način polaganja i sadržaj stručnog ispita za turističke vodiče urediti budućim novim pravilnicima - o stručnom ispitu za turističke vodiče i ispitnom programu za turističke pratitelje, te popisu turističkih cjelina/lokaliteta po županijama, uz napomenu da su postojeći pravilnici iz 2008. godine.

"Izmjene navedenih pravilnika bit će i predmet rada radne skupine u kojoj će uz ostale sudjelovati i predstavnici hrvatskih turističkih vodiča, te ministarstva turizma i sporta, kulture i medija te hrvatskih branitelja, kao i stručnjaci za europsko pravo i predavači s visokih učilišta za turizam. Bavit će definiranjem novog načina polaganja i sadržaja ispita za turističke vodiče, te revidiranjem i usuglašavanjem popisa turističkih zaštićenih cjelina/lokaliteta kojim će se posebna važnost dati lokalitetima Domovinskog rata, pri čemu je Ministarstvo turizma i do sada omogućilo da na popisu zaštićenih lokaliteta budu Memorijalno groblje i spomen područje Ovčara, spomenik Blage Zadre, Trpinjska cesta i groblje tenkova, a u okviru budućih izmjena popisa zaštićenih lokaliteta, uz suradnju s Ministarstvom hrvatskih braniteljima, dodat će se i drugi važni lokaliteti Domovinskog rata koji dosad nisu bili tim popisom obuhvaćeni", poručili su u izvješću iz Ministarstva turizma i sporta.

(Hina)

Pisane vijesti