​Glavni tajnik Pololikashvili predložen za vodeću poziciju u UNWTO za daljnje četiri godine

Izvršno vijeće Svjetske turističke organizacije (UNWTO) izrazilo je potporu glavnom tajniku Zurabu Pololikashviliju. Na sastanku u Madridu, članovi vijeća izglasali su da nastavi voditi specijaliziranu agenciju Ujedinjenih naroda još četiri godine.

Na kraju 113. zasjedanja Izvršnog vijeća, održanog 19. siječnja, članovi su osobno i u tajnosti glasovali za svoj izbor čelnika za razdoblje 2022.-2025. Aktualni glavni tajnik Pololikashvili osvojio je 76% glasova u procesu u kojem je Kraljevina Bahrein također predložilo kandidata za to mjesto, Shaikhu Mai bint Mohammed Al Khalifa. Njena Ekselencija čestitala je Pololikashviliju na pobjedi, a vlada Bahreina izrazila je potporu UNWTO-u.

Pololikashvili je svoju kampanju za reizbor temeljio na progresivnim institucionalnim i političkim reformama poduzetim tijekom njegovog prvog mandata te na svom jasnom vodstvu globalnog turizma tijekom pandemije Covid-19. Preporuka Izvršnog vijeća prenijet će se na 24. zasjedanje Generalne skupštine UNWTO-a, koje će se održati u Marakešu u Maroku, krajem godine.

U Madridu su i predsjednik španjolske vlade Pedro Sánchez i njegovo veličanstvo kralj Felipe VI izrazili potporu UNWTO-u i njegovom vodstvu.

Glavni tajnik također je postavio temelje za iskorištavanja dobrobiti uvođenja cjepiva kako bi se osigurao usklađeni pristup povratku sigurnih i neometanih međunarodnih putovanja.

Hrvatska je članica Svjetske turstičke organizacije od 1993. godine. Njezini predstavnici sudjelovali su u radu brojnih odbora, a trenutno je Hrvatska članica Odbora za turizam i održivost kojim će i predsjedati od ove godine.

Od prošle godine predstavnici Hrvatske sudjeluju i u radu Radne skupine za reformu pravnog okvira pridruženog članstva UNWTO-a. Od petstotinjak pridruženih članova UNWTO-a, iz Hrvatske ih dolazi 12. 

UNWTO