Hrvatska: U osam mjeseci 8,1 milijun turista

Podaci Državnog zavoda za statistiku potvrđuju ocjene o uspješnosti ovogodišnje turističke sezone - broj dolazaka turista u prvih osam mjeseci ove godine povećan je za više od 5 posto, a broj noćenja za više od 7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. 

Po prvim podacima Zavoda, Hrvatsku je u razdoblju od siječnja do kolovoza ove godine  posjetilo 8,12 milijuna turista, koji su ostvarili 43,64 milijuna noćenja.

Usporede li se ti podaci s onima iz istog prošlogodišnjeg razdoblja proizlazi da je u prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj bilo oko 412 tisuća ili 5,3 posto više turista. Kod noćenja je pak  zabilježen porast od 7,1 posto ili za gotovo tri milijuna noćenja.

U ukupnom broju turističkih dolazaka strani su gosti zastupljeni sa više od 86 posto, a u noćenjima sa gotovo 90 posto.

Stranih je turista u prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj boravilo 7,01 milijuna ili 6 posto više nego lani, a sa 39,22 milijuna noćenja su, u odnosu na lanjske podatke, ostvarili porast od 7,7 posto.

Domaćih je turista bilo 1,11 milijuna ili oko 1 posto više, a sa 4,42 milijuna noćenja u plusu za 2,3 posto.

Samo u ovogodišnjem kolovozu, po prvim podacima Zavoda, ostvareno je 32,4 posto svih dolazaka turista ili 2,63 milijuna te 39,2 posto svih noćenja ili 17,11 milijuna.

U odnosu na podatke za isti lanjski mjesec u Hrvatskoj je u ovogodišnjem kolovozu boravilo oko 2,7 posto više turista, a ostvarili su 6,5 posto više noćenja.

Plan turističkih institucija za ovu godinu bio je povećanje fizičkog turističkog prometa (dolazaka i noćenja) za 2 do 3 posto u odnosu na 2004. (Hina)



Pisane vijesti