Nacionalna kampanja protiv seksualnog nasilja nad djecom u sportu „START TO TALK“

Konferencijom „Kako spriječiti seksualno uznemiravanje i zlostavljanje nad djecom u sportu?” koja je održana 13. prosinca 2019. godine u Zagrebu, Središnji državni ured za sport započeo je nacionalnu kampanju protiv seksualnog nasilja nad djecom u sportu ”Start to talk”.

Inicijativa je proizašla iz zajedničkog projekta Europske unije i Vijeća Europe Pro Safe Sport, čiji je cilj zaštita djece u sportu te projekta Pro Safe Sport+ „Zaustavimo seksualno uznemiravanje i zlostavljanje djece u sportu“. Nastavno na navedene projekte EPAS Vijeća Europe pokrenuo je inicijativu „Start to talk“ kojom se poziva se na djelovanje javne vlasti i sportski pokret s ciljem zaustavljanja seksualnog nasilja nad djecom u sportu, a dosad je pokrenuta u Nizozemskoj, Finskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Portugalu i Francuskoj.

Središnji državni ured za sport kao tijelo koje aktivno sudjeluje u svim aktivnostima Vijeća Europe odlučio je podržati ovu hvalevrijednu inicijativu kako bi se i u Hrvatskoj progovorilo o ovoj izuzetno važnoj temi.

Cilj Konferencije bio je približiti taj problem svim pojedincima koji rade u sustavu sporta, ali jednako tako i roditeljima, djeci i mladima te primjerima osvijestiti populaciju na njegovu prisutnost u sportu i društvu.

Na Konferenciji su sudjelovali mnogi eminentni stručnjaci u ovom području kao i predstavnici nadležnih ministarstava i drugih institucija s obzirom na tematiku, a početak kampanje simbolično je obilježen puštanjem video-isječka Vijeća Europe, prilagođenim za Republiku Hrvatsku.

Predstavnici nadležnih institucija i stručnjaci raspravljali su što je ključno u problemu seksualnog nasilja nad djecom, kako uspješno spriječiti nasilje nad djecom u sportu, koje mjere poduzeti, koji su sve izazovi pred nama te kako prepoznati i kazniti takvo ponašanje. Kroz deset izlaganja i dvije panel rasprave dane su jasne upute o konkretnim mjerama koje treba poduzeti kako bi se spriječilo seksualno uznemiravanje i zlostavljanje djece u sustavu sporta.

O značenju kampanje govorio je direktor EPAS-a Vijeće Europe Stanislas Frossard, te Marlena Jukić, hrvatska predstavnica Lanzarote odbora Vijeća Europe, a moglo se čuti i potresno svjedočanstvo žrtve seksualnog nasilja u sportu, bivše olimpijke Glorije Viseras.

Središnji državni ured za sport nastavit će s nacionalnom kampanjom „Start to Talk“ tijekom prosinca i siječnja 2020. godine.

Kao dio kampanje izrađen je i Priručnik za prevenciju i djelovanje u situacijama mogućeg seksualnog nasilja nad djecom i mladima u sportu, koji je preveden na hrvatski jezik, te će se distribuirati svim nacionalnim sportskim savezima, sportskim klubovima i drugim sportskim organizacijama kako bi na jednom mjestu bile dostupne sve informacije o tome kako postupiti u slučaju seksualnog nasilja nad djecom u sportu. U izradi originalne verzije navedenog priručnika sudjelovala je doc. dr. sc. Zrinka Greblo Jurakić, imenovana stručnjakinja od strane EPAS-a Vijeća Europe na projektu „Start to talk“, a izlaganjem na brojnim konferencijama, seminarima i drugim znanstvenim skupovima aktivno djeluje i u promicanju vrijednosti ove iznimno važne inicijative i u Hrvatskoj kako bi se pokušalo stati na kraj seksualnom nasilju nad djecom i mladima u sportu.

Hrabri telefon otvorio je svoje linije i za slučajeve seksualnog nasilja nad djecom u sportu, a prikazivanjem video-isječka na svim dostupnim platformama pokušat će se potaknuti djecu i roditelje da prekinu šutnju ukoliko takav problem postoji te ih osvijestiti da se neprihvatljivo ponašanje mora prijaviti.

Pokretanjem ove kampanje također želimo osvijestiti koliko je važno o ovoj temi progovoriti te koliko je važna međuresorna suradnja, da sve institucije zajedničkim snagama pronađu rješenje i da se takve situacije nikada ne događaju u sportu.

Cilj kampanje je približiti taj problem svim pojedincima koji rade u sustavu sporta, sportskim trenerima, stručnim djelatnicima u sportskim klubovima, ali jednako tako i roditeljima, djeci i mladima te osvijestiti populaciju na njegovu prisutnost u sportu i društvu.

Želimo pozvati na zajedništvo u borbi protiv svih oblika nasilja nad djecom, a posebno u borbi protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja.

U nastavku se nalazi video isječak „Start to talk“

 

Priručnik za prevenciju i djelovanje u situacijama mogućeg seksualnog nasilja nad djecom i mladima u sportu dostupan je na sljedećoj poveznici: Priručnik 
 

Mrežna stranica Vijeća Europe „Start to talk“ na hrvatskom jeziku nalazi se ovdje.