Projekt SMARTMED – Osnaživanje Mediterana za SMART turizam


Program transnacionalne suradnje Interreg MED 2014.-2020., obuhvaća četiri tematska područja (osi), od kojih se četvrta (međusektorska) os - Jačanje upravljanja Mediteranom, odnosi na jačanje upravljačkih kapaciteta Mediterana.

U okviru navedene osi razvijen je inovativni projekt PANORAMED u obliku platforme koja okuplja 21 partnera iz 12 zemalja Mediterana. Glavni cilj ove inicijative je jačanje kapaciteta nacionalnih i javnih vlasti za koordinirani doprinos postojećim i budućim strategijama i inicijativama na Mediteranu. Projekt je fokusiran na dva ključna sektora, Obalni i pomorski turizam i Pomorski nadzor, kroz financiranje provedbe po 2 strateška projekta u svakom sektoru.

Cilj projekta

Ministarstvo turizma i sporta vodeći je partner u projektu SMARTMED - Empower Mediterranean for SMART Tourism, jednog od dva projekta u sektoru Obalni i pomorski turizam. Cilj projekta je razvoj Mediterana kao atraktivne, pametne i uključive destinacije. Projekt SMARTMED će se suočiti s ključnim izazovima za regiju Mediterana u razvoju pametnog, uključivog i održivog turizma, prvenstveno visoke sezonalnosti i nedostatka suradnje ključnih sudionika u sektoru.

Nedostatak dugoročne vizije za budućnost destinacije i nepovezanost između turizma i šireg okvira teritorijalnog razvoja, koji uključuje lokalni razvoj infrastrukture, politike tržišta rada, okruženje za podršku poslovanju, prostorno planiranje i politiku socijalne kohezije, smanjuje privlačnost regije za inovativno poslovanje u turizmu te je dovela do izuzetne sezonalnosti tržišta rada, nesposobnog za privlačenje talentiranih pojedinaca, kao i velikog pritiska na prirodne resurse, lokalnu infrastrukturu i javne usluge.

Ishod projekta

Glavni ishod projekta je novi poslovni model SMART turizma koji će se izraditi kroz projekt na temelju provedenih analiza, konzultacija s dionicima, testiranja kroz pilot projekte i povećanje kapaciteta dionika za provedbu pilot projekata, te će se znanje stečeno u projektu transferirati i kapitalizirati na razini Europske unije u obliku e-learning platforme i preporuka za razvoj budućih politika kako bi se moglo iskoristiti u okviru budućeg višegodišnjeg financijskog okvira u razdoblju 2021-2027.

Projektni partneri: Uz vodećeg partnera projekta, Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, u projektu sudjeluje još 12 projektnih partnera:

  1. Barcelona Metropolitan Area, Španjolska
  2. Atout France, Francuska
  3. Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Crna Gora
  4. Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona, Bosna i Hercegovina
  5. Regija Puglia, Italija
  6. Regija Valle d’Aosta, Italija
  7. Hrvatska gospodarska komora, Rijeka, Hrvatska
  8. Ministarstvo turizma, Grčka
  9. Turismo de Portugal, Portugal
  10. Sveučilište na Primorskem - Fakultet turizma, Slovenija
  11. Regija Occitanie, Francuska
  12. Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe (CPMR), Francuska


Ukupna vrijednost projekta je 3,000.000,00 eura, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira 2,55 milijuna eura.

Razdoblje provedbe projekta: 1. rujan 2019. – 30. rujan 2022.

Lokalni koordinator: Natalija Havidić

Kontakt za više informacija: panoramed@mints.hr

Informacije o aktivnostima u projektu možete pratiti preko web stranice projekta smartmed.interreg-med.eu te društvenih mreža projekta SMARTMED (LinkedIn, Twitter).

Vijesti i najave