Povjerenstvo za turističku sezonu: Izuzetna turistička godina

U prvih šest mjeseci u Republici Hrvatskoj je šest posto više dolazaka, a za jedan posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, što pokazuje kako je riječ o izuzetnoj turističkoj godini, kazao je ministar Božidar Kalmeta na sjednici Povjerenstva za turističku sezonu održanoj danas u Biogradu na moru.

Kao jedan od problema, ministar Kalmeta je naveo buku u ugostiteljskim objektima koji nisu dvojne namjene, jer se učestalo događa da se kafići pretvaraju u noćne barove u naseljenim mjestima, a što prema ministrovim riječima trebaju češće kontrolirati sanitarni inspektori.

Državni tajnik za turizam Zdenko Mičić naglasio je posebno dobre rezultate u dalmatinskim županijama, što je po njemu rezultat ulaganja u kvalitetu turističkog proizvoda. Odlukama o zabrani radova tijekom ljetne sezone koje donose jedinice lokalne samouprave treba obuhvatiti duže razdoblje, istaknuo je državni tajnik Mičić.

Ministar Kalmeta, ministar Šuker, državni tajnik za more BačićMinistar financija Ivan Šuker podsjetio je na donošenje zakona o diferenciranoj stopi PDV-a od 10 posto za usluge smještaja polu i punog pansiona te za  agencije koje dovode turiste. Prema njegovim riječima time će se puniti proračun države ali i jedinica lokalne samouprave, a ta će se sredstva ponovno ulagati u turizam.

Državni tajnik za more Branko Bačić rekao je da na Jadranu trenutno boravi 54 strane jahte više nego na isti dan prošle godine, što pokazuje da su mjere suzbijanja crnog čartera efikasne.

Organizacijom pomorskog prometa i obnovom flote Jadrolinije nema više gužvi i prometnih čepova u hrvatskim lukama naglasio je Bačić, a državni tajnik za promet Dražen Breglec ističe kako je šest mjeseci ove godine u zračnim lukama 15 posto više putnika nego u istom razdoblju prošle godine, dok je zabilježeno 40 posto više zračnih preleta.

izvješće o provedbi mjera i aktivnosti Izvješće o provedbi mjera i aktivnosti - prezentacija /.pdf >>>

  Pokrenuta akcija "Zapošljavnje u turizmu" >>>   Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Web portal Posao.hr na današnjoj su 3. sjednici Povjerenstva hrvatske Vlade za koordinaciju i praćenje pripremnih aktivnosti za turističku godinu 2005. potpisali Sporazum o suradnji u provođenju akcije «Zapošljavanje u turizmu».

Potpisivanje sporazuma o provođenju akcije ZAPOŠLJAVANJE U TURIZMU 



Pisane vijesti