HRVATSKA I DALJE ČESIMA NA PRVOM MJESTU ZA ODMORE

Hrvatska je i ove godine češkim turistima na prvom mjestu zanimanja za odmore među stranim zemljama te se očekuje da bi se s tog tržišta unatoč krizi mogli ostvariti najmanje rezultati slični prošlogodišnjim.

Kazao je to u telefonskom razgovoru za Hinu direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Pragu Antun Plenković nakon današnjeg otvaranja najznačajnijeg turističkog sajma u Češkoj, praškom "Holiday Worldu" kojem je Hrvatska ove godine zemlja-partner.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić govoreći na otvaranju sajma naglasio je da je Češka već godinama među prvih pet stranih tržišta za hrvatski turizam.

Ispred Češke na otvaranju je bio njihov ministar regionalnog razvoja Cyril Svoboda, koji je obišao hrvatski štand od 145 metara četvornih.

Govoreći o trenutnom stanju bukinga u Češkoj za Hrvatsku Plenković je istaknuo da je kod većine touroperatora otprilike na istoj razini kao i lani u ovo doba godine, a da će se točnije i više ipak znati u ožujku.

Tada se, naime, kako kaže, u Češkoj očekuju i razne akcije hrvatskih konkurenata Turske, Grčke, Tunisa i Egipta, koje su već najavile velika snižavanja cijena posebno u tzv. last minute ponudama.

Osim toga, kako kaže, 'opasnost' za ovogodišnja putovanja Čeha je uz opću krizu i klizajući tečaj češke krune prema euru, koji je od srpnja prošle godine do danas pao za 22 posto. To bi mogao biti veliki problem za hrvatsku konkurenciju, dok bi Hrvatska ipak mogla 'profitirati' jer u odnosu na navedene zemlje, većinom avio destinacije, ima veliku prednost blizine i autoceste punog profila, naglasio je Plenković.

Značajnim u tom smislu drži i pojačanu promociju HTZ-a ove godine u Češkoj, koja ima za cilj ponoviti najmanje lanjske rezultate, što bi bio uspjeh s obzirom na tržišnu situaciju.
Prošle je godine, po prvim podacima HTZ-a, u Hrvatsku došlo oko 630 tisuća Čeha ili 7 posto manje nego 2007., dok je njihovih noćenja bilo 4,2 milijuna ili 5 posto manje.
O nešto drugačijim, značajno većim brojkama sa sajma je izvijestila glasnogovornica Ministarstva turizma Jasna Fila, kazavši da Česi 'barataju' s podatkom o 1,1 milijun Čeha koji su lani posjetili Hrvatsku.

Na sajmu u Pragu do 8. veljače predstavlja se 870 izlagača iz 53 zemlje. (Hina) 



Najave