Ukupno 15 milijuna kuna bespovratno za razvojne projekte u turizmu

Za tri programa Ministarstva turizma kojima se dodjeljuju bespovratna sredstva za raznolike oblike turističke ponude i razvoj turizma ove je godine namijenjeno ukupno 15 milijuna kuna, rekao je pomoćnik ministra Želimir Kramarić, predstavljajući rezultate javnog poziva na današnjoj konferenciji za novinare. Riječ je o programima „BAŠTINA U TURIZMU“; „TEMATSKI PUTOVI“ i „IZVORNI SUVENIR“ za koje je pristiglo ukupno 944 projekta, a potpore su dodijeljene za 443 programa.

Za tri programa Ministarstva turizma kojima se dodjeljuju bespovratna sredstva za raznolike oblike turističke ponude i razvoj turizma ove je godine namijenjeno ukupno 15 milijuna kuna, rekao je pomoćnik ministra Želimir Kramarić, predstavljajući rezultate javnog poziva na današnjoj konferenciji za novinare.

Riječ je o programima „BAŠTINA U TURIZMU“; „TEMATSKI PUTOVI“ i „IZVORNI SUVENIR“ za koje je pristiglo ukupno 944 projekta, a potpore su dodijeljene za 443 programa.

Za program „BAŠTINA U TURIZMU“ pristiglo je ukupno 526 projekata, za koji je namijenjeno 8 milijuna kuna. Potpora, u prosječnom iznosu od 36.530 kuna dodijeljena je za 219 programa u rasponu od 20 do 70 tisuća kuna po programu.

Pristiglo je ukupno 207 projekata iz programa „TEMATSKI PUTOVI“, za koji je namijenjeno 4,5 milijuna kuna. Potpora, u prosječnom iznosu od 52.325 kuna dodijeljena je za 86 programa u rasponu od 14 do 190 tisuća kuna po programu.

Ukupno je 211 projekata prijavljeno za program „IZVORNI SUVENIR“, za koji je namijenjeno 2,5 milijuna kuna. Potpora, u prosječnom iznosu od 18.116 kuna dodijeljena je za 138 programa u rasponu od 10 do 30 tisuća kuna po programu.

Pomoćnik ministra Kramarić naglašava kako su ovi bespovratni poticaji od velike važnost za razvoj turizma u kontinentalnim, ruralnim krajevima Hrvatske, ali i za gospodarski razvoj tih krajeva, dodavši da su sredstva za ove programe znatno veća nego ranije, a povećava se i broj i kvaliteta prijavljenih projekata.

Kako su ukupni potencijali za razvoj turizma na kontinentalnom dijelu nedovoljno iskorišteni Ministarstvo turizma svojim mjerama, programima i poticajima pokušava ubrzati taj razvoj. Od ove godine, kroz nekoliko novih programa uz postojeće programe i sa znatno uvećanim sredstvima Ministarstvo turizma želi postići kvalitetniji razvoj posebnih oblika turizma posebice na kontinentalnom dijelu Hrvatske, što će biti dodatni poticaj bržem razvoju ruralnih prostora, ostanku mladih ljudi u svom kraju i očuvanju tradicijskih vrijednosti sela i malih gradova, te utjecati na ravnomjerniji razvoj svih naših regija. 

Rezultati javnog poziva:

Pomoćnik ministra Želimir Kramarić također je izvijestio o dosadašnjem tijeku sezone, rekavši kako se ljetna 'špica' odvija očekivano, a prvi podaci s terena o proteklom srpnju izuzetno su pozitivni. Kramarić je tome dodao da je 'prometni priljev' turista u Hrvatsku proteklog i u vikendu prije bio i veći od očekivanog, te vjeruje da će sezona u konačnici biti pozitivna i u skladu s planiranim povećanjem turističkih dolazaka i noćenja od 2 do 3 posto u odnosu na prošlu godinu.

Pozitivnim očekivanjima idu u prilog i dobri trendovi te odaziv turista sa stranih tržišta, među kojima je posebno izdvojio znatne poraste dolazaka iz Japana, Švedske, Španjolske i Danske. Rast pritom, kaže, bilježe i gotovo sve jadranske županije, posebno dalmatinske.

Iznoseći prve podatke Državnog zavoda za statistiku za prvih šest mjeseci ove godine po kojima je u Hrvatskoj bilo po oko 2 posto više turističkih dolazaka i noćenja u odnosu na lani, Kramarić je naglasio da je to očekivano.

Slično je kazao i za lipanj, koji je po tim prvim podacima Zavoda bio nešto slabiji od istog lanjskog mjeseca (dolazaka je bilo manje oko 2,7 posto, a noćenja oko 1 posto manje).

Za nekoliko dana najavio je i objavu prvih podataka o dolascima i noćenjima Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za prvih sedam mjeseci i srpanj, koji će, očekuje, potvrditi pozitivan trend.



Pisane vijesti