Državni tajnik Matušić sudjelovao na 3. godišnjem tjednu suradnje u turizmu Kine i zemalja srednjoistočne Europe

U kineskom gradu Ningbou je od 7. do 11. lipnja 2017. godine održan 3. godišnji tjedan suradnje u turizmu između Kine te zemalja srednjoistočne Europe (Tourism Exchange Week). Kao glavni cilj je, osim promicanja međusobne investicijske i trgovinske suradnje, predstavljena izgradnja čvrste platforme za suradnju na području industrije, kulture, trgovine te turizma.

Hrvatsko državno izaslanstvo predvodio je državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, uz kojega su još sudjelovali Nebojša Koharović, veleposlanik RH u Narodnoj Republici Kini, Ernest Svažić, gradonačelnik Krapinskih Toplica te Mario Rendulić, predsjednik CSEBA-e (Chinese Southeast European Business Association).

Ovogodišnja manifestacija Tourism Exchange Week je brojem ukupnih aktivnosti znatno nadišla prethodne dvije, obuhvaćajući širok raspon događanja: pet foruma, dva investicijska simpozija, najveću do sada gospodarsku izložbu s 16 nacionalnih štandova u zajedničkom paviljonu, prvi B2B forum posvećen e-trgovini, aktivnosti people-to-people razmjene (kultura, turizam, umjetnost, obrazovanje) i još mnoge druge. U sklopu Tjedna održana je konferencija o turističkoj suradnji Kine i zemalja srednjoistočne Europe te forum o suradnji i razvoju, na kojima je državni tajnik predstavio hrvatske turističke mogućnosti i razvojne planove i hrvatske ljepote.

Državni tajnik se, zajedno s drugima članovima delegacije, sastao s visokim kineskim državnim i lokalnim dužnosnicima. Prilikom susreta s Liang Liming, zamjenicom guvernera provincije Zhejiang, turizam je istaknut kao važna sastavnica odnosa NR Kine i srednjoistočnih zemalja Europe. Kao preduvjet za daljnji napredak navedene su potrebe za investiranjem u cestovnu i željezničku infrastrukturu, a osobito povećanje broja izravnih letova između Ningboa i srednjeeuropskih destinacija te otvaranje novih avio linija, uključujući i Hrvatsku. Zamjenica guvernera također je predstavila program u turizmu pod nazivom “Stotine grupa i tisuće ljudi u posjetu centralnoj i istočnoj Europi“, koji grad Ningbo organizira posljednje dvije godine, a rezultirao je posjetom više od 200 turističkih grupa te 5000 turističkih posjeta samo iz grada Ningboa prema tom dijelu Europe. Od ove godine program će se dodatno razviti u smjeru promoviranja različitih oblika turizma, poput kulturnog, kako bi se kineskim turistima približile manje poznate turističke atrakcije i destinacije.

Tijekom susreta s Zhong Shanom, zamjenikom ministra vanjske trgovine, državni tajnik Matušić detaljno je izvijestio o rekordnim rezultatima prošle turističke sezone, perspektivama hrvatskog turističkog razvoja i povećanoj vidljivosti Kine kao emitivnog tržišta. Osobito je istaknuo komplementarnost potražnje kineskog turista i razvoj posebnih oblika turizma (zdravstveni, ruralni, nautički, itd), koji bi proširili tradicionalni sezonski turizam i preoblikovali ga u cjelogodišnji, u što se turističke navike kineskih turista odlično uklapaju.
Zamjenik ministra trgovine Zhong Shan naveo je potencijalne izazove u turističkoj suradnji, kao što je manjak već spomenutih direktnih letova te potrebno povećanje kineskih investicija u turizam RH.

Državni tajnik također se susreo s Li Guandingom, dogradonačelnikom grada Ningboa, prilikom čega se razgovaralo o strateškom povezivanju luke Ningbo s lukom Rijeka. Gradovi Ningbo i Rijeka formalizirali su suradnju i ona se razvija, no s kineske strane postoji interes za jačim strateškim povezivanjem dviju luka. Stoga je lokalna vlast grada Ningboa pozvala predstavnike grada i luke Rijeke na konferenciju o pomorskoj povezanosti koja će se održati polovicom srpnja ove godine. Kineska strana smatra kako postoji prostor za suradnju ne samo u povećanju broja linija između dviju luka, nego i angažmana tvrtki iz Ningboa u prijenosu iskustava i mogućim ulaganjima u razvoj Luke Rijeka i prateće infrastrukture. Dogradonačelnik je istaknuo kako je Nigbo iznimno zainteresiran biti što aktivniji u poticanju turističke razmjene s prostorom SEI, a osobito s Hrvatskom zbog potencijala turističke ponude.

Državni tajnik Matušić suglasio se s prijedlozima kineske strane, napominjući velike infrastrukturne mogućnosti, posebno položaj luke Rijeka, ali i drugih potencijalno ulagački zanimljivih luka.

Pisane vijesti