Prva sjednica radne skupine za turizam Hrvatske i Rusije – dogovorena suradnja na području kulturnog i zdravstvenog turizma

Protekla dva dana u Zagrebu je, 11. i 12. lipnja 2017. godine, održana 1. sjednica radne skupine za turizam Međuvladine hrvatsko-ruske komisije za ekonomsku i znanstvenu-tehničku suradnju. Hrvatsko je izaslanstvo predvodila Olivera Shejbal, pomoćnica ministra turizma i predsjedateljica hrvatske strane Radne skupine. Rusko je izaslanstvo predvodila Olga Jarilova, direktorica Uprave turizma i regionalne politike Ministarstva kulture Ruske Federacije i predsjedateljica ruske strane Radne skupine.

Uz supredsjedateljice, na sjednici su s hrvatske strane sudjelovali i predstavnici Ministarstva kulture, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Agencije za investicije i konkurentnost, Hrvatske turističke zajednice, Udruge hrvatskih putničkih agencija te Udruge zdravstvenog turizma, dok su s ruske strane na sjednici bili prisutni predstavnici Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Knjižnice za stranu literaturu M.I.Rudomino, Udruženja turističkih agencija i turoperatora Rusije te turističke kompanije TUI. Drugoga dana, sjednici se priključio i veleposlanik Ruske Federacije, Nj. E. Anvar Azimov.

U okviru sjednice, prvog su dana razmjenjene informacije o razvoju turizma, promotivnim i marketinškim aktivnostima te suradnji turoperatora i putničkih agencija u obje zemlje, dok je drugi dan bio posvećen zdravstvenom i kulturnom turizmu, odnosno suradnji u okviru zajedničkih projekata i aktivnosti na tim područjima te mogućnostima ulaganja u turizam Republike Hrvatske.

Obje su strane tijekom dva dana zasjedanja iznijele niz konstruktivnih i konkretnih prijedloga koji će se u narednom razdoblju pokušati i ostvariti. Dogovorena je, između ostaloga, izrada plana zajedničkih aktivnosti s terminima izvršavanja te zajedničko uključivanje u neke projekte vezane uz kulturni turizam za kojega, uz zdravstveni, u Rusiji postoji poseban interes. Oba su izaslanstva izrazila zadovoljstvo održavanjem prve sjednice Radne skupine za suradnju u turizmu, te dogovorila da će se druga sjednica održati u Ruskoj Federaciji u terminu prema dogovoru. U međuvremenu, nastavit će se suradnja  u okvirima regionalnih i međunarodnih organizacija i inicijativa u području turizma.

Pisane vijesti