Europske destinacije izvrsnosti (EDEN)

Više informacija o projektu EDEN nalazi se na stranicama Europske komisije posvećene projektu Europske destinacije izvrsnosti - EDEN na jezicima zemalja sudionica, pa tako i na hrvatskom. Osim informacija o destinacijama pobjednicima pojedinih tematskih natječaja, dostupne su i vijesti vezane uz EDEN, uključujući nacionalne aktivnosti, ali i aktivnosti Europske komisije. Hrvatska se uspjela izboriti za pravo sudjelovanja u ovome izboru za EDEN destinaciju u Hrvatskoj, koji svake godine operativno provodi Hrvatska turistička zajednica sa sustavom turističkih zajednica

Tema izbora za europsku destinaciju izvrsnosti za 2019. godinu bila je „Zdravstveni i wellness turizam“, a hrvatski pobjednik je destinacija "Sveti Martin na Muri", destinacija koja je ovo priznanje dobila i 2007. godine kada je tema EDEN izbora bila "Turizam na ruralnom području".

Tema izbora za europsku destinaciju izvrsnosti za 2017. godinu bila je „Kulturni turizam“, a hrvatski pobjednik je destinacija „Vukovar – Vučedol – Ilok“.
 
Tema izbora pobjednika za europsku destinaciju izvrsnosti za 2015. godinu bila je "Turizam i lokalna gastronomija", čiji je cilj nagrađivanje i promicanje netradicionalnih turističkih odredišta koja su u svoju turističku ponudu uključila lokalnu i autohtonu gastronomiju, a hrvatski pobjednik je destinacija Gornje Međimurje.

Tema izbora u 2013. godini bila je „Pristupačni turizam“ prilagođen djeci, starijima, bolesnima i osobama s posebnim potrebama, a nacionalni pobjednik je Ruralni turizam Stancija 1904 u središtu Istre (Smoljanci, Svetvinčenat).

Godine 2012. nije bilo izbora novih destinacija u zemljama koje su do sada sudjelovale u projektu EDEN, već je određena tema pod nazivom „EDEN - promidžba dosadašnjih EDEN destinacija i jačanje svijesti o  EDEN-u“, što se odnosi i na Hrvatsku. Zemlje koje do sada nisu sudjelovale u projektu mogle su kandidirati jednu svoju destinaciju prema dosadašnjim temama.

Tema 2011. godine bila je „Turizam i prenamjena obnovljenih fizičkih lokaliteta“, a izborno povjerenstvo odlučilo je nacionalnim pobjednikom proglasiti Pustaru Višnjicu (Virovitičko-podravska županija), slavonsko imanje, nekadašnje poljoprivredno dobro, a danas turistički kompleks.

Tema natječaja za 2010. godinu bila je „Turizam uz vode“, kada je nacionaln im pobjednikom proglašen grad Nin (Zadarska županija).

Tema EDEN natječaja za 2009. godinu bila je „Turizam i zaštićena područja“, a izborno je povjerenstvo odbralo nacionalnog pobjednika, Nacionalni park Sjeverni Velebit (Ličko-senjska županija).

U 2008. godini izbor je proveden s temom „Turizam i lokalna nematerijalna baština“, a hrvatski je pobjednik bio grad Đurđevac u Koprivničko-križevačkoj županiji sa svojom tradicionalnom „Picokijadom“. Po prvi put održano je polufinale za pet finalista i to kod prošlogodišnjeg pobjednika, u Svetom Martinu na Muri, što postaje tradicijom u ovim izborima.

U 2006./2007. godini proveden je prvi EDEN izbor s temom „Turizam na ruralnom području“, a nacionalni pobjednik za 2007. godinu bio je Sveti Martin na Muri u Međimurskoj županiji. Hrvatska je bila jedina zemlja nečlanica koja je sudjelovala u ovom izboru.

Tijekom 2005. godine Europski je parlament predložio Europskoj komisiji (EK) da se u EU provede izbor europske turističke destinacije izvrsnosti (EDEN). Opći ciljevi ovog projekta EK su promicanje europskog turizma, stvaranje svijesti o raznolikosti i kvaliteti europske turističke ponude, promicanje svih zemalja i regija, ublažavanje sezonalnosti, pokušaj da se izbalansiraju turistički tokovi (kako vremenski tako i destinacijski), stvori platforma za razmjenu dobrih primjera na europskoj razini, promovira umrežavanje nagrađenih destinacija te stimuliraju druge destinacije da usvoje modele održivog razvoja turizma.