Kongres hrvatskog kampinga o trendovima i rezultatima sezone u kampovima

Jubilarni, 10. kongres hrvatskog kampinga otvoren je u srijedu u Svetom Martinu na Muri, a dvodnevni je skup u organizaciji Kamping udruženja Hrvatske (KUH) okupio više od 250 domaćih i stranih sudionika, koji raspravljaju o dobrim ovogodišnjim rezultatima u kampovima i novim trendovima, poput glampinga.

Otvarajući kongres, predsjednik KUH-a Tihomir Nikolaš naglasio je važnost kampinga i njegovih rezultata poslovanja, kao i sve brojnijih investicija, za ukupni hrvatski turizam. Vjeruje i da će godišnje okupljanje predstavnika kamping sektora i povezanih djelatnosti, koje je i najveće do sada, dobro doći za razmjenu iskustava i znanja, uz izložbu najnovijih modela mobilnih kućica i glamping šatora, koji su i rastući trend u kampingu.

"Glamping je brzorastući trend luksuznog kampiranja, koji je već ostvario zapažen uspjeh u Sloveniji, a sve važnije mjesto ima i u ponudi hrvatskih kampova, pogotovo jer privlači priželjkivani novi segment gostiju 'dubljeg' džepa, koji su spremni izdvojiti i oko 250 eura za samo jedno noćenje u luksuznom šatoru u kampu", kazao je Nikolaš. Stoga je, dodaje, u Hrvatskoj već u tijeku 'preobrazba' nekih kampova na razinu pet zvjezdica za što su potrebne višemilijunske investicije, poput onih već provedenih u kampu Krk gdje je u to uloženo 70-ak milijuna kuna.

Trend u kampovima su i aquaparkovi, koji također traže velika ulaganja, ali i pažljivo planiranje, pogotovo kada su u pitanju zahtjevni projekti realizacije vodenih zabavnih parkova. Primjer za to je Mali Lošinj i aquapark u kampu Čikat, u koji je uloženo više od 3,5 milijun eura.

Na kongresu se prvog dana govorilo i o dostupnost hrvatskih kampova osobama s posebnim potrebama, na čemu se također dosta radi, pa već sada u Hrvatskoj ima pet kampova s certifikatima za dostupnost svima, kao i o planiranju promotivnih aktivnosti na nekim od najvažnijih tržišta za kamping, poput njemačkog, skandinavskog, nizozemskog i drugih.

Prvog dana kongresa KUH je iznio i podatke o, kako ističu, vrlo dobrim rezultatima poslovanja u kampovima ove godine. Kampovi su sezonu, unatoč nešto lošijoj predsezoni, završili ukupno s plusom u noćenjima od oko 2 posto u odnosu na lani.

"Predsezona je za kampove ove godine završila s minusom od 7 posto, no kako su srpanj i kolovoz bili dobri, a u rujnu ostvaren porast noćenja od čak 7 posto, ovu godinu kampovi završavaju s plusom i procijenjenih oko 2,6 milijuna dolazaka turista i 17,5 milijuna noćenja", kazao je direktor KUH-a Adriano Palman.

Dodao je da su i ove godine najbrojniji gosti u kampovima bili Nijemci, s ostvarenih 33 posto od ukupnih kamp noćenja, a slijede ih Slovenci, Nizozemci, Austrijanci i Talijani.

Palman je iznio i podatak da Hrvatska ima 571 kamp, koji mogu ukupno primiti gotovo 240 tisuća osoba, što predstavlja oko 25 posto ukupnog smještajnog turističkog kapaciteta Hrvatske. (Hina)



Pisane vijesti