Putnička agencija Kompas 25 godina obilježava porastima i zaokretom u poslovanju

Zagrebačka putnička agencija Kompas obilježava 25 godina od osnutka, tijekom kojih je uslužila nekoliko milijuna putnika iz Hrvatske i svijeta, a po riječima direktora Ivana Puškara, ove godine očekuje porast poslovanja za sedam posto u odnosu na lani, uz veći zaokret ka poslovnim klijentima.

"Vjerujem da ćemo ove godine i ojačati svoj udjel od oko 20 posto na hrvatskom tržištu u segmentu organizacije odmora za domaće turiste, koji s udjelom od 55 posto i prevladavaju u strukturi svih naših putnika. Oko 30 posto udjela čine poslovni klijenti, dok su stranci otprilike na 15 posto, pa stoga dosta radimo na ponudama putovanja po Hrvatskoj i regiji za strane grupe 'skrojenim' na njihov zahtjev", iznosi Pukšar.

U zadnjih nekoliko mjeseci, dodaje, imaju najviše grupa iz Izraela, Belgije i Južne Afrike, koji su već najavili, dijelom i rezervirali dolazak iduće godine.

Za domaće putnike kaže da su ove godine najviše tražili i putovali u Portugal, a iako su u prvom dijelu godine izbjegavali velike europske metropole, u rujnu su nadmašili sva očekivanja po broju realiziranih putovanja. Slično bi, kaže, moglo biti i sa skijanjem i zimskim odmorima, za što bilježe dobar i veći od lanjskog buking i prodaju.

"Hrvatski građani su očigledno ponovno vratili putovanjima, jer se već krajem ljeta i ove jeseni na polascima za Rim, London, Pariz i Amsterdam tražilo mjesto više, a slično je i s potražnjom skijanja i zimskih odmora. Upravo ovih dana smo, ranije nego lani, zabilježili rezervaciju za tisućitog skijaša za nadolazeću zimu", kaže Pukšar..

Povijest Kompasa - od deset do 80 zaposlenih koji su i suvlasnici

Podsjećajući da proteklih 25 godina za Kompas nisu sve bile lake, Pukšar 'zlatnim' vremenima ocjenjuje godine sredinom 2000.-ih neposredno prije krize, kada su sjeverna Afrika i Turska bile posvećene turizmu i ekonomskom napretku, te su posebnim čarterima letjeli u Istanbul, Tunis i Egipat.

Najteže godine bile su 1990-ih, kada je u Kompasu bilo samo desetak zaposlenih koji su se, kako se prisjeća, pitali hoće li opstati još koji dan ili će zatvoriti ured. No, tada su počeli pružati usluga za mirovne snage u Hrvatskoj i u BiH, za što su od Kanadskih mirovnih snaga dobili i nagradu za iznimni trud i brigu oko putovanja njihovih vojnika i osoblja.

Potom je Kompas postao predstavnik za jednu od najvećih svjetskih avio kompanija, američki Delta Airlines, a radili su i za FIFA-u, njemačku nogometnu reprezentaciju, Manchester United, američkog glumca Johna Malkovicha i druge.

"Danas su suvlasnici Kompasa uglavnom njegovi djelatnici i oni koji su ga osnivali prije 25 godina po modelu radničkog dioničarstva, razdvajajući se od ljubljanskog Kompasa, jednog od najvećih touroperatora u Europi, koji je među prvima  krenuo u privatizaciju", kaže Pukšar, ističući da su 1991. u jednoj poslovnici u Zagrebu imali 10 zaposlenika, a danas ih u 7 poslovnica imaju njih 80.

Navodi da planiraju otvaranje ureda u Dubrovniku, jer ga posjeti gotovo svaka naša grupa na turi po Hrvatskoj.

"Kompas Zagreb ovu slavljeničku godinu obilježava i jačim zaokretom aktivnosti ka poslovnim klijentima s pružanjem kompletnih usluga 'travel service' po najvišim svjetskim standardima, kao predstavnik jedne od vodećih svjetskih tvrtki u tom segmentu - BCD. To znači da smo preuzeli brigu o poslovnim putovanjima nekoliko velikih tvrtki i njihovih predstavništava, uz daljnji razvoj ponude svih drugih vrsta putovanja uključujući i čartere zrakoplovima", kaže Pukšar.

Kako dodaje, 25. godišnjicu poslovanja, umjesto proslavama, obilježit će donacijom udruzi "Ljubav na djelu".

"Želimo novčanim sredstvima pomoći uređenju tri apartmana u Zagrebu, za boravak roditelja iz svih krajeva Hrvatske čija se djeca liječe od malignih bolesti, vjerujući da će im to olakšati da budu u blizini svoje djece, a time i pomoći njihovom bržem ozdravljenju i oporavku", poručuje Pukšar. (Hina)



Pisane vijesti