Održana 5. fažanska regata tradicijskih barki na jedra

Na relaciji Fažana - Veliki Brijun protekle je subote održana je 5. fažanska regata tradicijskih barki na jedra. Manifestacija je okupila zaljubljenike u tradicijsku brodogradnju i mnoge posjetitelje koji su uz razgledavanje guceva, batana, gajeta i pasara mogli popričati s natjecateljima koji su pristigli iz nekoliko mjesta istarske i kvarnerske obale. 

Natjecalo se 12 brodica, a ukupni je pobjednik regate s plovidbenim vremenom 1 sat:22min:35sek, ujedno i pobjednik u kategoriji kvarnerskog guca, brodica „Kade si?“ kormilara Mirka Dujmića iz Opatije (OP 973). Najbolji rezultat u kategoriji lovranskog guca ostvario je Ivica Grbac sa Cresa (CS 11655), u kategoriji batane pobjednik je Gianni Giuricin iz Rovinja (RV 1444), u kategoriji pasare slavio je Milutin Kinkela iz Opatije (OP 392), a u kategoriji gajete Pino Diminić iz Raše (RŠ 36).

Regata se već nekoliko godina tradicionalno održava duž  Fažanskog kanala, a ove je godine Javna ustanova Nacionalni park Brijuni prepoznala turističku vrijednost ove revijalno-natjecateljske manifestacije, pa se po prvi put jedrilo poprijeko, iz Fažane u luku Velikog Brijuna. Važnost ovakvih događanja u parku je u neposrednoj promociji brodograđevne baštine sjevernog Jadrana i valorizaciji tradicije jedrenja ovih prostora.

Regatu je organizirao Jedriličarski klub Brioni u suradnji s Koordinacijom udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre (Tradicijska jedra Kvarnera i Istre) uz podršku JU NP Brijuni, TZ Fažana i Općine Fažana.

   



Pisane vijesti