Najbolja turistička godina dosad

Ostvareni turistički rezultati za prvih deset mjeseci pokazuju da će 2007. biti najbolja turistička godina do sada sa porastom turističkih dolazaka za 7,5 posto, noćenja za 5,7 posto i prihodom od turizma od sedam milijardi eura, ocijenio je Niko Bulić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, na današnjoj zajedničkoj sjednici Turističkoj vijeća i Nadzornog odbora HTZ-a koji su se posljednji put sastali u ovom mandatu.

Prema riječima državnog tajnika za turizam Zdenka Mičića, ovo će biti sezona za pamćenje u kojoj je ostvareno daljnje povećanje broja domaćih gostiju i buđenje turizma na kontinentu.

Na sjednici je prihvaćeno i izvješće o radu HTZ-a te izvješće o poslovanju za devet mjeseci te je ocijenjeno da su aktivnosti iz Programa rada HTZ-a doprinijele uspješnim turističkim rezultatima u 2007. godini.

Govoreći o izvješću Državnog ureda za reviziju o obavljenoj reviziji učinkovitosti naplate i korištenja prihoda od boravišne pristojbe u turističkim zajednicama, pomoćnik glavnog direktora Stipe Maleš naglasio je da su dane preporuke o ustroju informacijskog sustava turističkih zajednica, čime bi se postigao jedinstveni sustav naplate i izvješćivanja.

U prvih jedanaest mjeseci ove godine zabilježen je dug po osnovi boravišne pristojbe od  oko 36 milijuna kuna.

Zbog neplaćanja boravišne pristojbe gospodarski subjekti duguju 17, a privatni iznajmljivači 8,4 milijuna kuna te će se pristupiti prisilnoj naplati.

Turističko vijeće izabralo je Meri Matešić, dosadašnju direktoricu marketinga i odnosa s javnošću zadarskog lanca hotela Falkensteiner, za direktoricu predstavništva HTZ-a u Londonu. Na natječaj su pristigle 24 molbe, a 12 ih je zadovoljavalo uvjetima.

Obzirom da od 2004. nisu mijenjane visine plaća direktora i voditelja predstavništava HTZ-a u inozemstvu, a zbog povećanja troškova i inflacije, Turističko vijeće je odlučilo povisiti osnovicu za izračun plaća za 9,4 posto, odnosno s 512 na 560 eura.

Razmatrajući zamolbu za financijsku potporu projektu nastupa Republike Hrvatske na Svjetskom festivalu mora i mornara – Brest 2008. Turističko je vijeće donijelo odluku da se zahtjev proslijedi na razmatranje Savjetu za potpore projektima i manifestacijama za iduću godinu.



Pisane vijesti