HGK: Franco Palma ponovno izabran za predsjednika Turističkog poslovnog vijeća

Na jučer održanoj sjednici Turističkog poslovnog vijeća (TPV) pri HGK Franco Palma ponovno je izabran za predsjednika, a predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK te potpredsjednik ECTAA-e Boris Žgomba za zamjenika.

Također su potvrđeni novi članovi TPV-a pa ih je umjesto dosadašnjih 11 sada 21. „Turističko poslovno vijeće tako sada okuplja vodeće nacionalne strukovne udruge u turizmu te sva udruženja i zajednice pri HGK, postajući tako jedinstveno tijelo i glas turističkog sektora u zemlji“, rekla je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić Jurić dodavši kako je misija Vijeća lobirati za zajedničke interese cijelog sektora kroz usku suradnju s institucijama, prije svega s Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom, a Palma je istaknuo kako je Komora institucija koja postaje sve interesantnija i u svome se radu sve više usmjerava prema svojim članicama. „Treba im biti servis, a članice Vijeća imaju mogućnost  kroz TPV iznijeti sve ono što je interesantno za turistički sektor te kroz raspravu predlagati rješenja“, zaključio je Palma.

Direktorica HUP udruge ugostiteljstva i turizma Natali Komen Bujas istaknula je pak kako je TPV jedino tijelo koje pri HGK okuplja sve dionike jednog sektora te vjeruje da se kroz njega može izvršiti snažni utjecaj na različite teme zajedničkim djelovanjem, a posebno je istaknula odličnu suradnju s Hrvatskom gospodarskom komorom.

Razmatrajući tijek dosadašnje turističke sezone po sektorima predstavnici hrvatskih putničkih agencija smatraju kako je turistička sezona vrlo dobra, a odvijanje sezone bez problema ističu i hrvatski hotelijeri, koji će biti zadovoljni prošlogodišnjim rezultatima, ali očekuju kako će oni biti još i bolji. Predsjednik Kamping udruženja Hrvatske Nikolaš Tihomir lipanj je ocijenio ponešto problematičnim s obzirom na osjetljivost kampova na kišu i na školske praznike dok istovremeno kišni dani ne smetaju marinama jer su im tada, rekao je predsjednik Udruženja marina pri HGK Sean Lisjak, marine i restorani puni, ali je naglasio kako je još uvijek neregulirana siva zona pomorskog dobra problem koji treba što prije riješiti.

Predstavnici ugostiteljstva očekuju sezonu na razini prošlogodišnjih rezultata, a zamjenica predsjednika Zajednice obiteljskog turizma Danijela Čavlović pri HGK istaknula je Zagreb kao tržište koje radi cijelu godinu. „Uspješno se pokazalo i organiziranje obiteljskog turizma po regijama koje pridonosi snažnijoj promociji te djeluje i na konačni turistički rezultat“, smatra Čavlović. Predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma Marcel Medak rekao je kako je zdravstvenom turizmu još uvijek primaran domaći gost, ali se sve više otvaraju i prema stranom tržištu dok je predsjednica Zajednice pustolovnog turizma Laura Popovac objasnila kako je ovaj vid turizma motiv za dolazak gosta, a ne dodatni sadržaj, te smatra kako je izuzetno važno pozicionirati Hrvatsku na kartu pustolovnog turizma.

„Od 500 OPG-ova njih 20 posto ima smještajne kapacitete te očekujemo da će nam eVisitor pomoći u dobivanju statističkih podataka, koji će nam biti smjernica za daljnji razvoj i dizanje kvalitete usluge“, poručila je pak predsjednica Udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ Dijana Katica.

Vrijednost projekta eVisitor istaknula je i Božica Lapić iz Ministarstva turizma koja je rekla i kako će se na njega ministarstvo nadovezati svojim registrom ugostiteljskih objekata. „Objavljeno je i nekoliko novih pravilnika za kampove, poljoprivredna gospodarstva, ostale objekte privatnih iznajmljivača i hotele, kojima se ide na ruku poduzetnicima, ali ne i na uštrb kvalitete proizvoda“, rekla je Lapić istaknuvši nastojanja za rješavanje pitanja nedostatka radne snage u turizmu te da se za sljedeću sezonu planiraju dodatne poticajne mjere. Govorivši o nedostatku stručnog kadra predsjednik Udruge obiteljskih i malih hotela Šime Klarić predložio je da mali i obiteljski hoteli preuzmu ulogu centara za edukaciju.

„Očekuje se solidna turistička sezona, a rast će se kretati na razini europskih procjena za ovu godinu od 3,5 do 4,5 posto“, istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Ratomir Ivičić, a direktor Sektora za istraživanja u HTZ-u Igor Borojević rekao je kako je u prva četiri mjeseca 2016. ostvareno 1,3 milijuna dolazaka gostiju što je rast od 7,5 posto, a noćenja je ostvareno 3,35 milijuna što je rast za 6,1 posto.

Zaključno je dogovoreno kako će sljedeća tema TPV-a biti pitanje ljudskoga kapitala, status realizacije strategije turizma, a dogovoreno je i da će se održati tematske sjednice o problemima zajedničkih interesa. Članovi vijeća obaviješteni su i o pokretanju akcije Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku 2016., čija će se svečanost ove godine održati na Danima hrvatskog turizma 26. i 27. listopada u Bolu na Braču. Predstavnici HUP-a informirali su o proširenju kolektivnog ugovora u ugostiteljstvu, a novina su godišnji pregovori o usklađivanju najnižih plaća ovisno o rezultatima u toj djelatnosti. (www.hgk.hr)



Pisane vijesti