Međunarodna konferencije “Inovacija i održivi razvoj proizvoda turizma posebnih interesa”

U Zagrebu je 5. i 6. travnja održana međunarodna konferencija na kojoj se raspravljalo o inovaciji i održivom razvoju proizvoda turizma posebnih interesa, priopćili su iz UHPA-e.

Konferenciju je organizirala Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) u sklopu projekta „Obrazovni program specijalizacije receptivnih turističkih agencija“ i uz financijsku potporu Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Srednjoeuropske inicijative (CEI) i Turističke zajednice grada Zagreba.

Konferenciji je prisustvovalo više od 140 sudionika iz 15 zemalja, među kojima su bili predstavnici turističkih agencija, turoperatora, destinacijskih menadžment kompanija, hotela, nacionalnih i lokalnih turističkih zajednica i organizacija, strukovnih udruga u turizmu, turističkih vodiča, obrazovnih i javnih institucija, lokalne samouprave, međunarodni stručnjaci, gospodarstvenici, predstavnici medija i drugi.

Sudionike su uvodno pozravili Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Boris Žgomba, predsjednik UHPA-e i potpredsjednik Europskog udruženja nacionalnih udruga putničkih agencija i turoperatora (ECTAA) te Ivo Bašić, savjetnik ministra turizma, koji je još jednom ukazao na važnost održavanja ovakvog stručnog skupa. Istaknuo je da su ključni čimbenici za uspješan razvoj i konkuretnost hrvatske turističke ponude na međunarodnom tržištu obrazovanje, specijalizacija, inovativnost, razmjena iskustava i unapređenje suradnje javnog i privatnog sektora.

Tijekom dva dana trajanja konferencije, održana su 23 predavanja i 4 radionice na kojima je, između ostalog, bilo riječi o trendovima i prilikama za suradnju s njemačkim emitivnim turoperatorima, novoj Direktivi o paket aranžmanima, ulozi i inovativnosti vodiča u svjetlu dinamičnih promjena u turizmu, efikasnijem oglašavanju putem Interneta i društvenih mreža, ponašanju i kupovnim navikama kupaca, turizmu bez utjecaja na okoliš, kulturnom i pustolovnom turizmu, putovanjima mladih, eno-gastronomskom turizmu itd.

Za sudionike je također organizirana atraktivna radionica plesa i prezentacija ansambla Lado te posjet Vuglec Bregu gdje je održana i kulinarska radionica na kojoj su se okušali u pripremanju tradicionalnih štrukli.

Dvije specijalističke radionice bile su posvećene pustolovnom turizmu, odnosno razvoju i primjeni kriterija Međunarodne udruge organizatora pustolovnih putovanja (ATTA - Adventure Travel Trade Association), standarda i kompetencija za turističke vodiče specijalizirane za pustolovni turizam.

Društveni dio programa konferencije činili su razgled grada Zagreba kojeg je omogućila TZ Zagreba te studijsko putovanje u Šibenik koje su omogućili Muzej, Turistička zajednica i Grad Šibenik.



Pisane vijesti