Održan pripremni sastanak Mješovitog odbora za suradnju Hrvatske i Mađarske

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH, jučer je održan pripremni međuresorski sastanak Mješovitog odbora za suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Mađarske povodom predstojeće 10. sjednice.

Pripremni sastanak ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH vodila je dr. sc. Zdravka Bušić, zamjenica ministra vanjskih i europskih poslova.

Ministarstvo turizma predstavljala je pomoćnica ministra turizma u Upravi za upravljanje kvalitetom, međunarodnu suradnju i EU, Olivera Shejbal.

Nazočni predstavnici resora predstavili su svoj pregled aktivnosti suradnje s Mađarskom s naglaskom na najvažnije teme. Pomoćnica ministra Olivera Shejbal naglasila je dobru suradnju koju Republika Hrvatska ima s Mađarskom u području turizma. Pritom se osvrnula ponajprije na dobre statističke pokazatelje: mađarski turisti 2015. godine bilježili su porast od oko 16% u broju dolazaka (464.804), dok su noćenja porasla za 15% (2.492.630).

Bilateralno, dvije zemlje surađuju u sklopu Mješovite radne skupine za turizam Hrvatska-Mađarska, temeljem potpisanog ugovora o turističkoj suradnji iz 1996. godine. Dosad je održano osam sjednica, a sljedeća bi se trebala održati ove godine u Republici Hrvatskoj.  Razmotrene su ove teme: suradnja u prekograničnim programima i projektima, razmjena iskustava u nacionalnim politikama, suradnja unutar međunarodnih organizacija i inicijativa, itd.

Hrvatska i Mađarska u području turizma aktivno sudjeluju u prekograničnim projektima te u sklopu međunarodnih organizacija posebice unutar Svjetske turističke organizacije, Dunavske regije (Strategija EU za Dunavsku regiju), te inicijative Kina+16 zemalja srednje i istočne Europe.

Pomoćnica ministra Shejbal naglasila je da potencijal za intenziviranje suradnje još postoji, posebice u razmjeni iskustava u području zdravstvenog turizma, ali i obrazovnog sustava u turizmu.

Zamjenica ministra vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić naglasila je da, iako je u zadnjem razdoblju bilo određenih otvorenih pitanja  između dvije zemlje, postoji izvrsna podloga i želja da se suradnja vrati na razinu prijašnjih dobrosusjedskih odnosa te je potrebno fokusirati se na suradnju u budućnosti i u dobrom duhu restrukturirati odnose te rješavati otvorena pitanja.



Pisane vijesti