MINT: Međuresorske skupine za devet turističko-razvojnih projekata za koje će se tražiti investitori

Ministarstvo turizma i Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) pripremili su listu devet razvojno-turističkih projekata koji su perspektivni za realizaciju i pronalaženje investitora u idućem razdoblju i za čiju će se pripremu oformiti projektni međuresorski timovi. Lista tih projekata pripremljena je za vladu i premijera, a sve su informacije o njima već dostupne općoj javnosti i investitorima.

Projekti se mogu podijeliti u tri skupine, od kojih se jedna odnosi na one kojima predstoji privatizacija državnog vlasničkog udjela, a to su crikvenička hotelska tvrtka Jadran te Hoteli Makarska.

"Ukupna nominalna vrijednost tih projekata je oko 460 milijuna kuna, a privatizacija slijedi čim se za to steknu uvjeti", kažu iz Ministarstva turizma.

Drugu skupinu čine tvrtke Hoteli Hrvatska i Hotel Krvavica na Makarskoj rivijeri odnosno u mjestima Baška Voda i Krvavice, a oni su dio imovine kojom upravlja Club Adriatic (državna tvrtka za turistički portfelj), koja je u postupku predstečajne nagodbe. Ukupna vrijednost tih nekretnina prema procjenama iz 2003. iznosi 54 milijuna kuna, ali će se svakako prije prodaje napraviti nova procjena.

Treća skupina projekata koji su potencijalno ostvarivi čini skupina lokaliteta na kojima država u vlasništvu ima značajne površine zemljišta - u Istri su to pulski Muzil, Saccorgiana, Hidrobaza i Larun Golf Resort u Taru, a u toj je skupini i Prukljan Skradin. Procijenjena vrijednost ukupnih ulaganja u sve te projekte je više od 8 milijardi kuna.

"To je samo dio turističkih projekata koje planiramo pripremati u idućem razdoblju, za što ćemo oformiti i projektne međuresorne timove. Cilj je u dogledno vrijeme objaviti javne pozive za odabir investitora", poručuju iz Ministarstva.

U ovom je trenutku teško procijeniti koji će od tih projekata biti moguće najprije provesti, s obzirom da se u svakome od njih nalaze prepreke imovinsko-pravne ili prostorno-planske prirode, kažu u Ministarstvu, u kojem vjeruju da će "upravo projektni pristup u rješavanju omogućiti da se taj postupak što prije okonča".

"Svi će projekti biti ponuđeni privatnim investitorima, odnosno država neće ulagati sredstva u njihovu realizaciju", zaključuju iz Ministarstva.

(Hina)



Pisane vijesti