Na Škrapingu gotovo 1300 natjecatelja iz 11 zemalja

Olujnom jugu usprkos, međunarodna trekking utrka Škraping – Pirates, danas u Tkonu, okupila je gotovo 1300 registriranih natjecatelja iz 11 zemalja te gotovo 500 šetača i rekreativaca koji su iz svih dijelova Hrvatske došli uživati u netaknutoj prirodi otoka Pašmana i druženju s prijateljima.

"Iako nam vremenska prognoza nije bila baš naklonjena, ovogodišnji Škraping oborio je rekord. Još uvijek se na neki način testiramo u organizaciji i limitiramo broj natjecatelja jer ne želimo riskirati da se nešto dogodi izvan kontrole naših volontera na stazama. Otok je velik, staza duga gotovo 40 kilometara i, vjerujte, nije jednostavno sve držati na oku. Zasad je taj broj ograničen na 1200 trkača, ali uvijek popustimo i ljestvicu još malo podignemo. Već sljedeće godine broj trkača mogao bi biti veći, ali mislim da nećemo prijeći 1500 uplaćenih startnina", kaže Dino Smoljan, u Škraping timu zadužen za odnose s medijima. Napominje da najmlađi prijavljeni natjecatelj ima deset godina, a najstariji 78.

Osim Škraping utrke, natjecatelji i brojni gosti mogli su uživati u nekoliko popratnih manifestacija, od izložaba, predavanja i edukativnih radionica, do najvažnijeg popratnog događaja - Sajma otočnih proizvoda, koji je okupio 50 izlagača.

"Među izlagačima imamo 32 nositelja oznake Hrvatski otočni proizvod s gotovo svih jadranskih otoka. Izlagači su i sponzori utrke Škraping te će pobjednici utrke kao jednu od nagrada dobiti i autohtone, tradicionalne i ekološke proizvode. Kao posebni gosti nastupaju izlagači iz talijanske regije Molise sa svojim tradicionalnim proizvodima, moliška udruga „Jedna Musika“, udruga hrvatsko-talijanski Mozaik Rim, češko-slovačka udruga „Oko Jadrana“, PZ Mas-Vin iz Polače, OPG Zvonimir Marin iz Drniša i OPG Raspović, ističe Julija Radović, organizatorica i idejna začetnica Sajma otočnih proizvoda, najveće manifestacije takve vrste u Hrvatskoj.

Na sajmu se ove godine prvi put kao izlagač predstavio i Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, koji u sklopu svog OPG-a proizvodi ekstra djevičansko maslinovo ulje s otoka Iža.

Škraping vikend završava utrkom Škrapić, u kojoj će domaćin, Dječji vrtić Ćok iz Tkona, okupiti 200 malih škrapera iz vrtića diljem Zadarske županije. (Hina7FaH)



Pisane vijesti