Svjetski kongres o halalu u Opatiji početkom studenoga s više od tisuću sudionika

Treći po redu svjetski kongres o halalu održat će početkom studenoga u Opatiji s više od tisuću sudionika iz cijelog svijeta, najavili su danas predstavnici Centra za certificiranje Halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj na okruglom stolu "Halal turističko tržište, perspektive za rast i razvoj". Taj je okrugli stol u Islamskom centru u Zagrebu okupio hotelijere te predstavnike turističkih zajednica i agencija, proizvođače različitih proizvoda te ministarstava turizma i vanjskih poslova, Hrvatske turističke zajednice (HTZ), Hrvatske gospodarske komore (HGK) i halal certifikacijskih centara iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Treći po redu svjetski kongres o halalu održat će početkom studenoga u Opatiji s više od tisuću sudionika iz cijelog svijeta, najavili su danas predstavnici Centra za certificiranje Halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj na okruglom stolu "Halal turističko tržište, perspektive za rast i razvoj".

Taj je okrugli stol u Islamskom centru u Zagrebu okupio hotelijere te predstavnike turističkih zajednica i agencija, proizvođače različitih proizvoda te ministarstava turizma i vanjskih poslova, Hrvatske turističke zajednice (HTZ), Hrvatske gospodarske komore (HGK) i halal certifikacijskih centara iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz ef. Hasanović istaknuo je kako će se taj veliki i važan svjetski trodnevni kongres o halalu održati u Hrvatskoj baš u godini kada se obilježava 100 godina od priznavanja Islama u Hrvatskoj.

"Proslava te velike obljetnice, s kakvom se može pohvaliti još samo Austrija, održat će se 27. travnja, a svjetski kongres o halalu u studenom u Opatiji dodatno će promovirati Hrvatsku koja ima velik potencijal da se izvozno i pogotovo turistički još više približi tržištima kojima je taj certifikat važan pri odabiru proizvoda i usluga", poručio je muftija Hasanović. Dodao je da kada su prije šest godina pokrenuli Halal centar nisu ni slutili koliko će odaziva za suradnjom i certificiranjem imati od raznih institucija, tvrtki i pojedinaca za razvoj te 'priče'.

Halal certificiranje u Hrvatskoj se provodi od 2007. godine, a Centar je osnovan 2010. s ciljem promocije halal norme i proizvoda s tim certifikatom, koji su u prvom redu namijenjeni potrošačima muslimanima, ali i svima drugima koji brinu o svom zdravlju, istaknuo je rukovoditelj Centra Aldin Dugonjić.

"Trenutno u Hrvatskoj 61 proizvođač, 23 ugostiteljska objekta (hoteli, restorani) te sedam turističkih agencija imaju taj certifikat i svi su s time manje-više pojačali svoje poslovanje, a zahtjevi nam stižu i dalje, pogotovo iz farmaceutske industrije, kao što se i pojačava suradnja s različitim ustanovama u Hrvatskoj, među kojima su sve češće i zdravstvene ustanove", iznio je Dugonjić. 

Dodaje kako prostora za suradnjom ima još, pogotovo u turizmu jer ima još regija gdje primjerice nijedan hotel nema taj certifikat, poput Dalmacije, ili ga ima tek jedan, poput Sol Umaga u Istri i Rixosa u Dubrovniku. Najviše je takvih hotela u Zagrebu, dok među proizvođačima prevladavaju oni koji proizvode hranu i kozmetiku.

"Krajnji cilj Centra, za što ćemo iskoristiti priliku i na predstojećem kongresu te na turističkom sajmu u Dubaiju u suradnji s HTZ-om, je privući investitore iz muslimanskog svijeta u Hrvatsku da investiraju u turizam i druge sektore, od kojih je za sada prisutna samo Turska koja investira, a bogate zemlje iz Arapskog zaljeva to još uvijek ne rade", poručio je Dugonjić.

Po podacima koje je iznio, ukupno svjetsko halal tržište prošle je godine vrijedilo 1.800 milijardi američkih dolara, a procjenjuje se da će do 2020. narasti na 2.600 milijardi dolara, što su jasni pokazatelji da se na tom tržištu treba više raditi.

Da se poslovanje bolje širi i razvija nakon certificiranja halalom potvrdili su na okruglom stolu i direktor zagrebačke tvrtke Milla (prirodna kozmetika) Zvonko Hladnik te direktor smještaja varaždinskog hotela Turist Boris Cimerman naglasivši da im je to otvorilo brojne prilike na tržištima muslimanskih zemalja gdje sve više izvoze i odakle im dolazi sve više partnera i turista. Podršku tom procesu daje i Ministarstvo turizma koje, po riječima savjetnika ministra Ive Bašića, potiče sve što pridonosi jačanju konkurentnosti hrvatskog turizma. (Hina)

Halal kvaliteta predstavlja ukupnost karakteristika proizvoda ili usluga koje su u skladu s islamskim propisima i ispunjavaju atribute kvalitete, te su kao takvi dopušteni potrošačima hrane islamske vjeroispovijesti. Halal, osim u vjerskom, valja razumjeti u jezičnom, kulturološkom, tradicijskom i zdravstvenom kontekstu, dok sama riječ znači - dozvoljeno. Halal standard počiva na preventivno-proaktivnoj metodi te je kompatibilan s međunarodnim standardima upravljanja kvalitetom (ISO, HACCP i drugi).



Pisane vijesti