Kuščević ukinuo obvezu energetskog certificiranja apartmana za iznajmljivanje

Iznajmljivači privatnog smještaja turistima od danas nemaju obvezu pribaviti energetski certifikat, izjavio je u srijedu nakon sjednice Vlade ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, dodajući da će pravilnik koji to regulira danas potpisati.

"Nakon konzultacija s mojim i stručnjacima iz Ministarstva turizma, donio sam odluku da ukidamo obvezu izrade energetskog certifikata za iznajmljivače privatnog smještaja turistima i ta je odluka i u skladu s odlukama Europske komisije", kazao je novinarima ministar Kuščević.

Na pitanje što s onima koji su taj certifikat već platili, ministar je odgovorio  "oni su to platili, napravili, i ja sam osobno među njima, to je dobra i poticajna stvar, i potičem sve one koji to nisu napravili da nastave s tim, bez obzira što to više nije obveza, jer je to jedan preduvjet da uspiju povući sredstva i iz naših i europskih fondova za obnovu svojih zgrada".

Smatra i kako je svima u interesu da se zna stanje zgrada i apartmana te da je to u konačnici i državi u interesu. "Nastavite s certificiranjem zgrada, a ministarstvo upravo izrađuje program slijedom kojeg će se moći povući novci za obnovu i uštedu naših zgrada", poručio je Kuščević.

(Hina)



Pisane vijesti